Consument koopt online steeds vaker impulsief

Categorie
Gepubliceerd op: 6 december 2011
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Geschreven door
Mobile Shopping

Consumenten kopen online steeds vaker impulsief in plaats van dat ze bewust een aankoop doen. Webwinkels kunnen zelf een grote rol spelen bij het opwekken van impulsieve aankopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Volgens dr. Tilbert Verhagen toont het onderzoek aan dat impulsieve aankopen vooral stijgen in situaties waarin een consument een tevreden en vaste klant bij een webwinkel is. Volgens hem ontstaat dan een vertrouwensband waardoor de consument meer op gevoel en minder op basis van ratio koopt.

Vertrouwde webwinkel
“Tot nu toe namen we aan dat consumenten bij online aankopen vooral rationele beslissingen namen omdat ze veelal wat onzeker zijn over de juistheid van een aankoop”, zegt de onderzoeker aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. “ Dit blijkt nu dus wel mee te vallen. Steeds meer online consumenten kopen op basis van hun gevoel en doen impulsieve aankopen. Zeker als ze bij hun vertrouwde webwinkel winkelen.”

Goed gevoel
Het onderzoek dat werd gehouden onder 532 online shoppers maakt verder duidelijk dat webwinkels zelf een grote rol kunnen spelen bij het opwekken van impulsieve aankopen. Met name een aantrekkelijk aanbod van diverse producten geeft bezoekers een goed gevoel waardoor ze eerder een impulsieve aankoop doen. Ook een niet te opdringerige en vriendelijke benadering van de bezoeker en een aantrekkelijke vormgeving van de website stimuleren op deze manier impulsieve aankopen.

Download hier het onderzoek.

Deel dit nieuwsartikel