ICTRecht

[_BusinessPartners:ThuiswinkelBusinessPartnerLogo]

Gecontroleerde contactgegevens

E-mailadres
Telefoonnummer
Vestigingsadres
Jollemanhof 12
1019 GW AMSTERDAM
Nederland

Informatie

ICTRecht ondersteunt al meer dan 15 jaar organisaties met uitdagingen op het snijvlak van recht, security en techniek. Niet met ingewikkelde en wollige consultancyadviezen, maar gewoon praktische en proactieve ondersteuning waar jij direct mee verder kunt. 

Voor de volgende onderwerpen kun je als webwinkelier bij ICTRecht terecht: 

Webshop starten
Ondernemers hebben met flink wat regels te maken. Zo ben je verplicht je onderneming in te schrijven bij de KvK en Belastingdienst. Ook voor je eigen bescherming moet je diverse juridische stappen nemen bij het starten van een webshop, bijvoorbeeld door je bedrijfs- en/of productnamen vast te leggen.

Informatieplichten voor webshops

Webwinkeliers dienen zich te houden aan de nodige informatieplichten. Zo heeft de consument een recht van retour en kan hij aanspraak maken op wettelijke garantie. Houd je je niet aan je verplichtingen, dan kan dat tot boetes of zelfs sluiting van je webshop leiden. 

Herroepingsrecht / recht van retour
In de winkel kan een klant een product even vasthouden of een demonstratie krijgen, maar via internet gaat dat wat lastig. Klanten krijgen bij een koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van ontbinding tot 14 dagen na ontvangst van de goederen. Je bent verplicht zo’n retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden die de klant opgeeft.

Leveren bij webshops
Nadat de koop is gesloten, moet je binnen dertig dagen het bestelde leveren. Dit is een wettelijke termijn. Je bent vrij iets anders af te spreken met je klant. Dat kan langer of korter zijn, maar je moet je daar wel aan houden. Ook als je stelt binnen 24 uur te leveren. Afspraak is afspraak.
 
Factureren
Factureren is verplicht bij bedrijven, en consumenten hebben recht op een betalingsbewijs als ze daarom vragen. Het eenvoudigste voor factureren als webshop is dan ook om iedereen die iets bestelt een factuur uit te reiken. Op zo’n factuur moet in ieder geval jouw identiteit, je BTW- en KvK-nummers en het bestelde staan. Bij bedrijven moet het BTW-bedrag expliciet genoemd worden.

Betalen op afstand
Als winkelier wil je natuurlijk betaald worden. Maar dat is bij een webwinkel wat lastiger dan bij de visboer. Gelukkig zijn er vele betaaltechnieken voor webshops, van iDeal tot creditcards, Paypal of rembours, waarmee de consument op afstand kan betalen. Daarbij gelden echter wel strenge wettelijke regels. Zo mag je de consument niet verplichten om de volledige aankoopprijs vooruit te betalen. Betalingen via iDeal, waarbij de consument de aankoopprijs geheel vooruitbetaalt, zijn dus eigenlijk in strijd met deze regel.

Garantie
Vergeet de garantiebewijzen: een product moet doen wat de koper redelijkerwijs mag verwachten, zo staat keihard in de wet. Zo dient een PC een jaar of drie mee te gaan, en mag een wasmachine geen sokken tot gort vermalen. Blijkt het product daar niet aan te voldoen, dan ben je verplicht dit kosteloos te herstellen of een vervangend product te leveren. Inderdaad, jíj, de verkoper, en niet de fabriek of importeur. De wet is hier erg streng en het aantal juridische procedures hierover neemt de laatste jaren gestaag toe. Zorg er dus voor dat je je zaakjes op orde hebt met betrekking tot garantie.

Algemene voorwaarden

Met algemene voorwaarden schep je als webshop duidelijkheid naar je klanten toe. Goede algemene voorwaarden zijn essentieel bij iedere handelstransactie, zeker bij e-commerce of dienstverlening via internet of (mobiele) telefoon. Toch zijn er veel juridische valkuilen waardoor algemene voorwaarden ongeldig verklaard kunnen worden. 

Privacy en persoonsgegevens
Elke organisatie verwerkt persoonsgegevens, of dat nu gegevens van medewerkers of van klanten zijn. Bij het verwerken van persoonsgegevens moet de regels uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden nageleefd en dat kan vele vragen met zich meebrengen. Denk hierbij aan onderwerpen als GDPR, verwerkersovereenkomst, cookie policy, etc. 

Overnemen of verkopen van webshop
Er kan een moment komen dat je van je webshop af wilt of juist een webshop wilt overnemen. Bij de overname van een webwinkel dient met nogal wat juridische aspecten rekening te worden gehouden. Het overnemen van een webshop valt te zien als een bedrijfsovername en daar komt heel wat bij kijken. Zo vergt een overname een goede voorbereiding en is de wijze van overname bepalend voor de juridische gevolgen.

Regels voor het maken van reclame
De wet stelt eisen aan het maken van reclame, met name wanneer die communicatie ongevraagd wordt verstuurd. Maar ook voor ‘gewoon een banner’ of een reclame-uiting op je website gelden regels. 

Leverancierscontracten
Voor het runnen van een webshop ben je in hoge mate afhankelijk van je leveranciers. Denk aan je hosting provider, je payment provider, je webdeveloper, etc. Dit soort contracten zijn vaak ten gunste van de leverancier geschreven, en laten allerlei risico's voor jou ongedekt. Weet jij exact van in de Algemene Voorwaarden van je hosting provider staat? 

Merken, handelsnamen en domeinnamen
Het verkeerd kiezen van een merk en een domeinnaam kan uitlopen op een juridisch conflict. Geschillen over domeinnamen en merken of handelsnamen komen regelmatig voor.

Cybersecurity
Hacks en Ransomware beheersen steeds vaker de nieuwskoppen. Wat moet je doen om te voorkomen dat je webshop gehackt wordt, en wat als je onverhoopt toch slachtoffer bent geworden en er mogelijkheid klantgegevens zijn gelekt?

Auteursrecht
Auteursrecht (copyright) speelt een centrale rol bij ICT en internetrecht. Vrijwel elk werk, van webpagina tot foto op mobiele telefoon, is beschermd door het auteursrecht. Houd hier dus rekening mee bij het opzetten van een webwinkel en kiezen van productfoto’s.

Tot slot: ICTRecht Academy biedt regelmatig trainingen of webinars, specifiek gericht e-commerce / webwinkeliers. Meer informatie 

Maak kennis met de experts van ICTRecht

Recente artikelen