Belangenbehartiging voor webwinkels

Tweede KamerThuiswinkel.org is een belangenvereniging voor webwinkels. Wij behartigen zowel in Brussel als in Den Haag de belangen van meer dan 2.200 leden.

Onze leden realiseren ruim 70% van alle online consumentenbestedingen in Nederland. Thuiswinkel.org is gesprekspartner voor beleidsmakers en politieke beslissers. Wij informeren ze over e-commerce-ontwikkelingen en houden ze, als dat nodig is, bij de les.

Lees nu ons verkiezingsprogramma! >

Doelstelling

Thuiswinkel.org wil via belangenbehartiging een gezond ondernemersklimaat voor webwinkels bevorderen. Zo kan B2C e-commerce zijn propositie uitbouwen tot een sterke groeisector van de Nederlandse economie. In het verleden heeft Thuiswinkel.org onder andere bijgedragen aan de totstandkoming van iDEAL. Momenteel werken we samen met banken aan nieuwe mobiele betaalproducten.

Belangenbehartiging rondom 7 hoofdthema’s

Thuiswinkel.org heeft haar belangenbehartiging geconcentreerd rond 7 hoofdthema’s. Voor ieder thema zijn er commissies met experts uit de betreffende vakgebieden.

1. Consumentenrecht

VoorzittershamerConsumentenrecht en regels voor verkoop op afstand vormen de kern van de online verkooptransactie. Ze hebben een grote impact op de dagelijkse praktijk en dus op het succes van webwinkels. Waar regels in Nederland afwijken van regels elders in Europa, gaat dit ten koste van het gelijke speelveld voor webwinkels en het functioneren van de Europese interne markt.

Meer over het thema consumentenrecht  |  Commissie Consumentenrecht & Privacy

2. Digital transactions

Geld onder computer muisBetalingsverkeer is essentieel voor webwinkels, omdat het over de verwerking van de transacties gaat en het geld dat ondernemers verdienen. De innovatie, verbetering en beveiliging van (online) betaalmethoden vraagt continu om de inbreng van webwinkels.

Meer over het thema digital transactions  |  Commissie Digitale Transactions

3. Privacy

BeveiligingscameraOm de klant centraal te kunnen stellen, hebben webwinkels data nodig. Die data kunnen ook persoonsgegevens bevatten. Deze technische vooruitgang zorgt ervoor dat online privacy voortdurend in de belangstelling staat van de wetgever, beleidsmakers en onderzoekers. Belangrijk issue is het vinden van de juiste balans tussen commerciële doeleinden en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van consumenten.

Meer over het thema privacy  |  Commissie Consumentenrecht & Privacy

4. Veiligheid

OplichterVeiligheid is het sleutelwoord voor vertrouwen in de e-commerce branche. Het beheerst de hele online keten ‘identificeren-bestellen-betalen-(af)leveren’. Goede identificatie door middel van eID-systemen zal de consument en webwinkel over-en-weer meer zekerheden geven voor het aangaan van een transactie. Ook is e-ID cruciaal voor meer veiligheid en minder fraude. 

Meer over het thema veiligheid  |  Commissie Fraude & Veiligheid

5. Logistiek

PakketbezorgingE-commerce is een 24/7 business. Steeds meer consumenten verwachten dat ze de bestelling kunnen ontvangen waar en wanneer het hen gelegen komt. Daarmee is het optimaliseren van de logistieke processen binnen en buiten het bedrijf een belangrijk vraagstuk. 

 

Meer over het thema logistiek  |  Commissie Logistiek

6. Duurzaamheid

Computermuis met een groen takjeDoor de verschuiving van offline naar online aankopen legt de consument in toenemende mate de milieu-impact op het bordje van het bedrijfsleven. Dit biedt kansen om de duurzaamheid van de e-commercebranche beter inzichtelijk te maken, te beheersen en te verbeteren.

Meer over het thema duurzaamheid  |  Commissie Responsible E-commerce

7. Verpakkingen

pakket met fragile-lintDe juiste verpakking is onmisbaar om pakketjes zonder beschadiging bij de consument thuis te bezorgen. Toch valt er nog veel te verbeteren met betrekking tot de verzendverpakkingen.

 

Meer over het thema verpakkingen  |  Commissie Responsible E-commerce  |  Commissie Logistiek

Position papers

Thuiswinkel.org schrijft regelmatig position papers over haar standpunten met betrekking tot een bepaald e-commerce onderwerp. Dit zijn rapporten waarin onze aanbevelingen staan voor de stakeholders, beleidsmakers bij de overheid, of voor de politiek in Den Haag of Brussel.

Bekijk de position papers