Mag een webshop de prijs aanpassen van een reeds besteld product?

Als je na lang twijfelen toch de knoop doorhakt en je klikt op de bestelknop bij je favoriete webshop, ben je hopelijk dolblij met je nieuwste aankoop. Wanneer je de volgende ochtend op dezelfde webshop kijkt en je ziet jouw reeds bestelde product voor een lagere prijs... dan baal je daar waarschijnlijk wel even van. Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, legt uit of je daar iets mee kunt doen

Oneerlijk of ongemak?

Stel je voor dat je gisteren een mooie hoekbank hebt gekocht bij een online meubelzaak voor €599. De volgende ochtend wil je deze aankoop vol trots laten zien aan een vriend, maar je ziet tot je verbazing dat jouw bank bij dezelfde webshop nu voor slechts €549 te bestellen is. Dit voelt  oneerlijk, want jij wilt die bank ook voor de beste prijs! Maar kan de webshop dit wel zomaar doen? Het antwoord: ja. Een webshop mag zelf bepalen of producten afgeprijsd worden en wanneer dit gebeurt.

Juridisch antwoord

Thuiswinkel.org-jurist Vincent legt het je uit: “De webshop heeft je iets aangeboden en jij hebt dit aanbod geaccepteerd. Er is een overeenkomst tot stand gekomen voor de afgesproken prijs en deze kan niet ontbonden worden doordat de webshop de prijs van het aanbod heeft verlaagd.”

Bekijk wat je opties zijn

Het blijft natuurlijk heel vervelend dat je voor je gevoel 50 euro te veel hebt betaald voor die nieuwe bank, maar de webshop staat dus volledig in z’n recht. In sommige gevallen kan het voordelig voor je zijn om je aankoop te herroepen en opnieuw te bestellen voor de huidige (lagere) prijs. Houd dan wel rekening met de retourkosten die je wellicht moet betalen. Bovendien mag je het product dan nog niet gebruikt hebben.

Maar voordat je dat doet, raden wij je aan om eerst contact op te nemen met de webshop. Juridisch gezien is er niets aan te doen als een product een dag later voor een lagere prijs aangeboden wordt, maar een webshop kan samen met jou zoeken naar een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn. Je mag dus nergens op rekenen, maar niet geschoten is altijd mis!

Vergeet ook niet te checken of een webshop wel lid van ons is. Je kunt al onze leden vinden in de lijst op deze pagina.