Phishing e-mails controleren

Categorie
Gepubliceerd op: 25 oktober 2021
Bijgewerkt op: 20 februari 2024
Geschreven door
Fraude & Veiligheid Toetsenbord Met Kettingslot 800X400

Met een phishing e-mail wil een fraudeur je naar een valse website lokken om je bank- of andere inloggegevens prijs te geven. Recent probeerden fraudeurs met een valse e-mail namens Zalando inloggegevens van internetbankieren te verkrijgen en op deze manier het banksaldo van slachtoffers weg te sluizen. Lees hier meer over de oplichtingstruc namens Zalando.

Met de SAFE-regel kun je controleren of je een betrouwbare e-mail hebt ontvangen:

S: schrijfstijl

  • Controleer of de e-mail (of SMS) in goed Nederlands is geschreven. Als dat niet zo is heb je mogelijk met een phishing e-mail (of SMS) te maken. Phishingberichten worden vaak opgesteld met behulp van Google Translate. Daardoor komen er snel fouten in de phishingberichten te staan. Let dus op taalfouten of ‘kromme zinnen’.

A: afzender

  • Veel phishingberichten worden gestuurd vanuit een willekeurige e-mailadres. Controleer dus de afzender. Krijg je betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.

F: fake link

  • Vertrouw je een link niet helemaal, klik er niet op en check hem via checkjelinkje.nl.
  • Je kunt ook met de cursor over de link bewegen, uiteraard zonder erop te klikken. Als je met de cursor op de link staat zie je waar de link je naartoe leidt.
  • Het is natuurlijk ook niet verstandig om bijlagen te openen als je het e-mailbericht niet vertrouwt.

E: ePrivacy

  • Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvang je zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.
  • Stuur je bankpas niet op. Jouw bank zal hier nooit om vragen. Als je een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om jouw oude pas door te knippen en weg te gooien.
  • Stuur ook nooit een kopie van jouw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen jouw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
  • Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van dat jouw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.

Kijk voor meer informatie over phishing op de website van de politie

In een eerder artikel hebben wij tips gegeven om te controleren of je te maken hebt met een betrouwbare webshop of een frauduleuze webshop, ook wel nepwebshop genoemd. 

Lees de tips om een nepwebshop te herkennen

Deel dit nieuwsartikel