Betrouwbare webshop of nepshop?

Er zijn zoveel webwinkels in Nederland en daarbuiten. Maar hoe controleer je nou of je te maken hebt met een échte webshop of met een nepshop?

Webshop Of Nepshop

De meeste webwinkels hebben hun zaakjes goed op orde en werken hard voor de klant. Maar helaas zijn er ook malafide webshops. Dit zijn nepwebshops die niet van plan zijn om de producten echt te leveren. Hoe kan je de kans beperken dat je een aankoop verricht bij een nepwebshop? Dat leggen we in zeven stappen aan je uit. 


Hoe herken je een nepshop? 

 1. Blijf logisch nadenken en vergelijk de prijzen
 2. Let op keurmerken
 3. Check de url van de webshop
 4. Check de opmaak en de betaalmethoden
 5. Lees de reviews (of google even)
 6. Controleer de webwinkel bij de politie, KvK en Who.is
 7. Gebruik de ScamCheck
Please to watch this video.

 


1. Blijf logisch nadenken en vergelijk prijzen

Het is belangrijk om logisch na te blijven denken. Soms zijn sommige prijzen ook gewoon echt te mooi om waar te zijn. Prijzen ver onder de marktwaarde of onlogische prijzen (zoals € 19,22) kunnen duiden op een frauduleuze website. Ga naar een vergelijkingssite om prijzen te vergelijken. 

2. Let op keurmerken

Er zijn verschillende webwinkelkeurmerken. Sommige keurmerken doen een strenge certificering bij de webwinkel, andere niet. Kijk dus even goed met welk keurmerk je te maken hebt.

Het logo van Thuiswinkel Waarborg is altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen. Lees hier meer over het controleren van het keurmerk. 

3. Check de url van de webshop

De webshop moet beveiligd zijn met een SSL-verbinding. Dat controleer je eenvoudig door te kijken of er een slotje staat voor het webadres in je browser. Je kunt op het slotje klikken om de beveiliging te controleren. Het slotje moet sowieso zichtbaar zijn op de betaalpagina en elke andere pagina waar je persoonlijke gegevens achterlaat. 

Wanneer een webadres van een bekende webshop een toevoeging heeft (zoals -korting, -deals of -sale), moet je het webadres goed controleren in onze ledenlijst. Oplichters gebruiken dit soort toevoegingen namelijk vaak. Bijvoorbeeld www.webwinkel-korting-sale-mega-uitverkoop.nl.

Kijk ook of de naam overeenkomt met wat ze verkopen. Fraudeurs kopen soms verlopen adressen op om er iets anders op te verkopen. Denk aan een webshop die www.allesovermotorsenscooters.nl heet en voornamelijk speelgoed of jurken verkoopt. 

4. Check de opmaak en de betaalmethoden

Hoe ziet de webshop eruit? Kijk bijvoorbeeld eens naar deze punten:

 • Lijkt de webshop vertaald met Google Translate?
 • Staan er veel spelfouten op de website?
 • Kun je contactgegevens vinden en zijn die echt? 

En kijk verder goed naar de betaalmethoden. Valse webshops bieden vaak maar één manier aan om te betalen (vooraf). Webshops zijn wettelijk verplicht om ook (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden als zij producten verkopen.

5. Lees de reviews over de webshop (of google even)

Het is altijd handig om even te lezen hoe andere kopers over de webwinkel denken. Dat kun je doen door de reviews op de website te checken of even te googelen op Review + [webshopnaam]. 

Sommige webwinkels hebben duizenden reviews. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te lezen, maar scan er een aantal om te kijken wat de algemene mening is. Lees bijvoorbeeld een paar positieve en een paar minder positieve om te kijken hoe de webwinkel de klachten heeft opgelost.

6. Controleer de verkoper bij de politie

Vertrouw je het nog niet helemaal? Kijk dan even op de website van de politie. Zij houden een zwarte lijst met malafide webwinkels bij. 

Andere plekken om de webwinkel te controleren zijn:

 • Who.is en SIDN
  Je kunt via deze twee websites controleren wanneer de url is aangemaakt. Wanneer een website pas is geregistreerd, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets niet in de haak is. 
 • Kamer van Koophandel 
  Het KvK-nummer en het btw-nummer moeten worden vermeld op de website (en in alle correspondentie). Let op: ook de gegevens van de Kamer van Koophandel kunnen nep zijn. Gebruik dit dus niet als het enige controlemiddel.

7. Gebruik de ScamCheck

Met de ScamCheck kun je checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. ScamCheck werkt samen met consumenten en ondernemers. Iedereen kan informatie aandragen over de (on)betrouwbaarheid van een website. Hiervoor wordt input gebruikt van onder andere Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing).

Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.

Doe de ScamCheck

Wil je weten
Welke webshops lid zijn?

Ben je benieuwd welke webwinkels door Thuiswinkel.org zijn gecertificeerd? Dit vind je terug in onze ledenlijst. De door ons gecertificeerde webshops voldoen aan strenge eisen op het gebied van wetgeving, veiligheid en financiële stabiliteit. Daarmee kan jij als consument veilig bij hun shoppen. 

Ledenlijst Cta

Veelgestelde vragen

 • Waar kan ik misbruik melden van het Thuiswinkel Waarborg?

  Wij zijn zelf actief op zoek naar misbruiken, maar jij kunt ons helpen door zelf alert te zijn op mogelijke misbruikers. Heb je een webwinkel gezien met het Thuiswinkel Waarborg-logo en/of -certificaat en staat de webwinkel niet in de ledenlijst vermeld? Dan gebruikt de webwinkel het Thuiswinkel Waarborg onterecht. Meld misbruik Thuiswinkel Waarborg-logo, dan gaan wij ermee aan de slag.

 • Wat moet ik doen als ik ben opgelicht door een webwinkel?

  Heb je wel betaald, maar geen product ontvangen? Heb je een nep product gekregen, terwijl je voor een echt product hebt betaald? Krijg je geen contact (meer) met de webwinkel en zegt je gevoel dat het niet goed zit?

  Doe dan altijd aangifte bij de politie