Duurzaam online shoppen

Categorie
Gepubliceerd op: 18 februari 2021
Bijgewerkt op: 20 februari 2024
Geschreven door
Duurzaamheid Winkelwagen Omringd Met Blaadjes 800X400

We shoppen meer en meer online, je bestelling wordt verpakt en aan huis bezorgd. Hoe duurzaam is dit en hoe kun je zelf bewust(er) online shoppen? Draag je steentje bij aan het milieu en lees onze tips om duurzamer online te winkelen.

Hoe duurzaam is online winkelen?

Online winkelen lijkt niet duurzaam, je pakketje wordt speciaal voor jou ingepakt en tot aan de voordeur bezorgd. Maar in veel gevallen is online bestellen zelfs duurzamer dan in de fysieke winkel. Dit komt omdat webwinkel en bezorgdiensten heel efficiënt samenwerken. Een busje kan in één rit tot 250 bestellingen bezorgen. Indien een deel van die consumenten de auto had gebruikt om het product in de winkel te kopen, dan loopt de CO2-uitstoot al snel hoger op dan de emissies van de pakketbus.

Tips om bewuster online te shoppen

Dit kun je nu al doen!

  • Kies voor de meest duurzame bezorgoptie die beschikbaar is, veel webshops tonen dit al aan door middel van een groen blaadje. Ook werken sommige webshops samen met een fietskoerier, kies je voor deze optie dan is de bezorging aan huis CO2-neutraal.
  • Heb je een product niet direct nodig? In de meeste gevallen kun je dan het beste kiezen om het product de volgende dag te laten leveren. Dit is de meest efficiënte bezorgoptie in vergelijking met andere opties.
  • Laat een vervoerder niet twee keer rijden en wees thuis als de bestelling komt. Er zijn ook kluizen of kasten die je aan je huis kunt plaatsen of slimme sloten waardoor pakjes bij je in de schuur of in huis gezet kunnen worden.
  • Ben je niet thuis? Laat je pakketje bij een pakketpunt bezorgen. Ga lopend of met de fiets naar het afhaalpunt om pakketjes af te halen of retouren in te leveren. Rijden met een personenauto heeft een hoge impact.

Voorkom retouren

Is een bestelling niet helemaal wat je had verwacht? Dan moet een bestelling retour. We hebben een paar besteltips die een onnodige retour helpt te voorkomen.

  • Shop je bij een webwinkel en heb je de optie om maattabellen te raadplegen, doe dit dan. Zo zorg je ervoor dat je de juiste maat kiest.
  • Lees reviews van andere klanten op de webshop om erachter te komen of het product aan jouw wensen voldoet.
  • Lees de specificaties van een product goed om erachter te komen of het product aan jouw wensen voldoet.

Stuur je toch een bestelling of product retour? Breng je pakketje dan lopend of met de fiets retour bij het afhaalpunt of de winkel. Als je de optie hebt om retouren om te wisselen als je een nieuwe bestelling krijgt, dan is dit de meest duurzame keuze.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp