Certificering van online platformen/marktplaatsen

Thuiswinkel.org biedt voor platformen (in de betekenis van online marktplaatsen) een eigen logo, certificaat en certificering aan. Thuiswinkel.org wil met deze certificering bijdragen aan het verder verstevigen en behouden van het consumentenvertrouwen bij aankopen op platformen. 

Thuiswinkel vindt het van groot belang dat het consumentenvertrouwen en bescherming op platformen ook van een hoog niveau is. Thuiswinkel.org zal platformen daarom gaan certificeren op verplichtingen die specifiek voor platformen gelden.

Wat is Thuiswinkel Platform?

Gecertificeerde platformen mogen het Thuiswinkel Platform-keurmerk voeren, inclusief het bijbehorende certificaat. Met deze stap wil de belangenvereniging platformen de mogelijkheid bieden om zich positief te onderscheiden, en bijdragen aan een betere bescherming van Nederlandse kopers op platformen en marktplaatsen. 

Thuiswinkel.org zal platformen gaan controleren op grofweg de volgende onderwerpen:

 • Duidelijke informatie van het platform naar de klant over wie de verkoper is.
 • Duidelijke informatie over de rangschikking van het aanbod van een product op het platform.
 • Duidelijke informatie over de rol van het platform in geval van een klacht over een verkoper op dat platform.
 • Duidelijk informatie over hoe reviews tot stand komen en worden gepubliceerd.
 • Het platform spant zich in om frauderende verkopers of onveilige producten te weren.
 • Dat je producten (deels) achteraf kunt betalen.
 • Dat het bestelproces duidelijk en eenduidig is en je veilig kunt betalen.
 • Dat het platform zorgvuldig met persoonsgegevens omgaat en dat het platform veilig is.

Wat verandert er met Thuiswinkel Platform?

Voor het platformcertificaat hebben we een nieuw logo ontwikkeld, waarmee gecertificeerde platformen, marktplaatsen en bemiddelaars zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. In dit herkenbare Thuiswinkel-logo is het woord ‘Waarborg’ vervangen voor ‘Platform’. Voor de meer dan dertig platformen die al door Thuiswinkel.org zijn gecertificeerd, betekent dit dat zij het Thuiswinkel Waarborg-logo op de site moeten vervangen voor het Thuiswinkel Platform-logo, met een link naar het betreffende platformcertificaat.

Daarnaast breiden wij onze bemiddelingsdiensten op platformen die het Thuiswinkel Platform-logo voeren uit. Zo bemiddelen we niet alleen tussen consumenten en de verkopers op het platform die lid zijn van Thuiswinkel.org (via het nieuwe verkoper-op-platform-certificaat), maar ook tussen consumenten en niet-gecertificeerde verkopers. Dit geldt voor een klacht over een geleverd product of een geleverde dienst. De inzet van de geschillencommissie geldt alleen voor aankopen bij  gecertificeerde verkopers.

Welk logo mag waar worden geplaatst?

Het is van belang dat de logo’s en de daaraan gekoppelde certificaten van Thuiswinkel Waarborg en Thuiswinkel Platform op de juiste plaatsen op platformen worden getoond. Dit om ervoor te zorgen dat consumenten niet onbedoeld misleid worden of in verwarring worden gebracht:

 • Gecertificeerde leden/verkopers mogen het Thuiswinkel Waarborg-logo voeren op daartoe beschikbare plaatsen op het platform, zoals in koopboxen, op verkoperspagina’s en op andere relevante plaatsen.
 • Platformen, marktplaatsen en bemiddelaars mogen het Thuiswinkel Platform-logo voeren op daartoe beschikbare plaatsen, bijvoorbeeld in de footer op de website en in de app.

Achter beide logo’s moeten links worden geplaatst naar de verschillende certificaten waarop helder wordt uitgelegd welke rechten consumenten aan het logo kunnen ontlenen.

Voor wie is Thuiswinkel Platform relevant?

Thuiswinkel.org heeft het platformcertificaat en het bijbehorende logo in het leven geroepen om onderscheid aan te brengen tussen gecertificeerde webshops, platformen en verkopers op platformen. Thuiswinkel Platform is daarbij bedoeld voor:

 • platformen;
 • marktplaatsen;
 • bemiddelaars, zoals huisjesverhuurders en reisbemiddelaars;
 • vergelijkingssites.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over Thuiswinkel Platform? Neem dan contact met ons op via of 0318-648575.