We shoppen meer en meer online, je bestelling wordt verpakt en aan huis bezorgd. Hoe duurzaam is dit en hoe kun je zelf bewust(er) online shoppen? Draag je steentje bij aan het milieu en lees onze tips om duurzamer online te winkelen.
Online winkelen lijkt niet duurzaam, je pakketje wordt speciaal voor jou ingepakt en tot aan de voordeur bezorgd. Maar in veel gevallen in online bestellen zelfs duurzamer dan in de fysieke winkel. Dit komt omdat webwinkel en bezorgdiensten heel efficiënt samenwerken. Een busje kan in één rit tot 250 bestellingen bezorgen. Indien een deel van die consumenten de auto had gebruikt om het product in de winkel te kopen, dan loopt de CO2-uitstoot al snel hoger op dan de emissies van de pakketbus.
Meer weten over duurzaam online en winkelen?
Je kunt zelf invloed uitoefenen op de CO₂-impact van de bezorging van zijn pakketje. Dit kan bijvoorbeeld door bij de levertijd te kiezen voor de aanbevolen optie, waar mogelijk te kiezen voor bezorging per fiets of elektrische bestelbus en met de fiets pakketten op te halen bij afhaalpunten. Ook kunnen consumenten hun favoriete webwinkels vragen om invloed op de bezorgkeuze. Zorg er voor dat je thuis bent op het moment van levering.
Jij kunt bijdragen aan een duurzamere wereld, door bewuster online te winkelen. Hoe duurzaam de aflevering van jouw pakketje is, hangt af van veel factoren, bijvoorbeeld de grootte van het pakketje, de afstand die het moet afleggen, welk vervoersmiddel gebruikt wordt en of de busjes goed gevuld zijn. Bewust Bezorgd berekent welke bezorgoptie het meest milieuvriendelijk is.
Zie je het Bewust Bezorgd-logo? Bijvoorbeeld op de website van je favoriete webwinkel of bij je online bestelling als één van de bezorgopties in de check-out? Dan kun jij bijdragen aan een beter milieu! Als je voor de bezorgoptie met het Bewust Bezorgd-logo kiest, wordt jouw bestelling zo duurzaam mogelijk geleverd (via de meest duurzame optie van de aangeboden bezorgopties in de webshop).
Je vindt het Bewust Bezorgd-logo op meerdere plekken:
Bekijk de deelnemerslijst om te zien welke webshops deelnemen aan Bewust Bezorgd.
De uitstoot van de e-commercelogistiek is in totaal circa 252 Kton CO2. Dat is iets meer dan 2% van de uitstoot van de totale logistiek in Nederland, die 11000 Kton CO2 bedraagt.
De e-commercesector heeft, op initiatief van branchevereniging Thuiswinkel.org, Bewust Bezorgd ontwikkeld. Met deze rekenmethode krijgt een webwinkel per pakket inzicht in wat de CO2-uitstoot van de bezorging is. Op basis daarvan kunnen webwinkels verbeteringen doorvoeren op diverse vlakken, zoals verpakkingen en milieuvriendelijke voertuigen en pakketpunten.
Daarnaast kan de webwinkel met Bewust Bezorgd consumenten informeren over de meest groene afleveroptie. Hierdoor kan de consument duurzaamheid laten meewegen bij de bezorgkeuze. Verder kiezen steeds meer vervoerders en webwinkels voor elektrisch vervoer, fietsvervoer, verpakkingen op maat en andere maatregelen om de uitstoot in de logistiek te reduceren.
In Nederland rijden circa 975.000 bestelauto’s. Circa 4,5% daarvan bezorgt pakketten voor e-commercebedrijven. Dat zijn circa 43.875 busjes.
Dat lijken er minder dan je zou denken. Dit komt omdat e-commercebestelwagens letterlijk bij mensen aan de voordeur komen, hierdoor zijn ze erg zichtbaar.
(Studie in opdracht van Topsector Logistiek door Buck Consultants International, CE Delft, Districon, Panteia en TNO).
De vrachtwagen of bestelbus zit sneller vol dan dat hij te zwaar beladen is. Dus we berekenen de uitstoot op basis van de gebruikte vervoerscapaciteit, oftewel het volume van het pakje.
Grote, volle vrachtwagens en efficiënt gepland vervoer maken een groot verschil. Daarom neemt de uitstoot toe als je aflevereisen strakker en sneller worden. De vervoerders moeten dan met minder volle wagens en minder efficiënt gepland rijden.
In het laatste gedeelte van de reis, de last mile, waarbij het pakje van het lokale distributiecentrum naar het afleveradres thuis wordt vervoerd. Daarom is de aandacht voor nieuwe aandrijvingen en brandstoffen ook het grootst in die last mile; daar is het snelst veel te bereiken.
Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals de afstand en het gekozen vervoersmiddel. Met name het gedrag van de consument maakt een verschil. De gemiddelde CO2-uitstoot om een product in een doos van 25 liter van het webwinkel-magazijn thuis bezorgd te krijgen is ca 350 gram CO2. Een personenauto op benzine kan hiervoor slechts 1,5 kilometer rijden. In de praktijk gaan veel mensen met de auto naar een fysieke winkel. Een online bestelling die een losse autorit naar een winkel vermijdt, is meestal de duurzaamste keuze. De meest duurzame keuzes zijn: lopend of met de fiets naar een fysieke winkel of een afhaalpunt, of een online bestelling met thuisbezorging die een losse autorit naar een winkel vermijdt.