Zoek binnen helpcenter

Wie is verantwoordelijk voor verzending en wat zijn je rechten als ontvanger? We beantwoorden hier al je vragen. 

Veelgestelde vragen

Men mag je in principe niet iets ongevraagd toesturen met de bedoeling dat je het vervolgens gaat betalen. 

Het ligt uiteraard anders als een bedrijf jou per vergissing iets toestuurt, bijvoorbeeld door het verkeerde huisnummer te vermelden. In dat geval mag je het artikel niet zonder te betalen houden en dien je het terug te sturen naar de desbetreffende verkoper. 

Het is altijd verstandig om het bedrijf dat jou het pakketje stuurde even schriftelijk te laten weten dat je iets ongevraagd toegestuurd hebt gekregen en dat je niet tot betaling zult overgaan. Bewaar altijd een kopie van brieven die je stuurt. Je moet natuurlijk ook zeker weten dat jij of iemand uit je gezin de bestelling niet heeft geplaatst.

Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, ligt het risico van beschadiging en/of vermissing van producten tot het moment van bezorging bij de webwinkel.

Je mag vuurwerk wel online bestellen, maar niet thuis laten bezorgen.

Meer hierover lees je hier 

Alle vervoerders nemen hygiënemaatregelen zodat ze hun dienstverlening zo optimaal mogelijk kunnen blijven aanbieden en tegelijkertijd de verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen. De veiligheid van medewerkers en klanten staat voorop.  

Enkele maatregelen (ze verschillen per vervoerder):

  • Ontvangers zetten geen handtekening meer. 
  • Bezorgtijden worden verruimd. Door het grote aantal online bestellingen, veiligheidsmaatregelen die genomen worden en meer zieken, kan het zijn dat de normale levertijden niet gehaald kunnen worden. Houd hierover goed contact met je vervoerder en informeer de consument.
  • Bezorgers houden minimaal 1,5 meter afstand van de ontvanger. 
  • Pakketjes worden niet meer aangegeven, maar op de grond geplaatst. De ontvanger kan het vervolgens zelf pakken. 
  • Ontvangers kunnen van tevoren aangeven waar de bezorger het pakket neer kan zetten. De ontvanger krijgt een melding wanneer het pakket klaarstaat. 
  • Materialen worden extra vaak schoongemaakt. 

Coronamaatregelen van de vervoerders

Wil je precies weten welke maatregelen de vervoerder neemt? Kijk dan op de website van je vervoerder. De meesten hebben een webpagina ingericht waarin ze je informeren over hun maatregelen met betrekking tot het coronavirus:

Bron: Sendcloud

Laatst geüpdatet: 14 december 2020

Ja, je kunt je retourpakket nog meegeven aan de postbezorger wanneer hij een ander pakket bij je bezorgt. Bezorgers houden zich aan de maatregelen voor het coronavirus en houden 1,5 meter afstand bij het uitwisselen van het pakket. Door de drukte bij postbezorgers kan het voorkomen dat er onvoldoende ruimte is om retourpakketten aan te nemen. Houd daar rekening mee.

Je kunt ook gebruikmaken van inleverpunten om je retourpakket in te leveren. Kijk op de website van je vervoerder om het dichtstbijzijnde inleverpunt te vinden:

Ja, het grootste gedeelte van de pakket- en afhaalpunten blijft vooralsnog open. Het is hierbij wel aan de winkels met servicepunten zelf om te beslissen of ze open willen en/of kunnen blijven, aangezien zij geen spullen mogen verkopen. Voor nu blijkt dat de overgrote meerderheid gewoon open is. Je kunt je pakketje daar dus gerust naartoe laten sturen. Check altijd de website van het servicepunt, daar vind je de meest recente informatie. 

Tips voor het versturen van een pakketje

  • Heb je een pakket laten versturen naar een pakketpunt? Haal het dan zo spoedig mogelijk op! Op de website van de vervoerder kun je zien of jouw pakketpunt nog open is. Is dit niet het geval, dan ontvang je zo snel mogelijk een bericht van de webwinkel en/of vervoerder hoe je wel je pakket ontvangt.  
  • Gelukkig kun je nog online bestellen. De mensen die de pakketten inpakken en bezorgen werken heel hard. Door de enorm toegenomen drukte zal het meestal niet lukken jouw pakket de volgende dag te bezorgen. Heb begrip voor de toegenomen levertijd.