Mag ik vuurwerk online bestellen en thuis laten bezorgen?

Categorie
Gepubliceerd op: 11 december 2023
Bijgewerkt op: 11 december 2023
Sterretje Vuurwerk

Dit jaar mag het in de meeste gemeentes (vooralsnog) weer: consumentenvuurwerk afsteken met oud en nieuw. 29, 30 en 31 december mag je als consument vuurwerk ophalen bij een legaal verkooppunt. Dit geldt voor categorie 2-vuurwerk, want categorie 1-vuurwerk is het hele jaar door te koop. Maar let op, want je mag vuurwerk dat je online hebt besteld niet thuis laten bezorgen. In dit artikel lees je er alles over.

Vuurwerk in 2023

(Kinder)vuurwerk zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes vallen onder F1-vuurwerk en mag het hele jaar door worden afgestoken. Licht siervuurwerk (categorie 2) zoals cakes en grondbloemen mag je alleen rond Oud & Nieuw afsteken. Zestien gemeenten kondigden een algeheel vuurwerkverbod af. Dat zijn Amsterdam, Arnhem, Amersfoort, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug, Tilburg en Eindhoven. 

Mag ik categorie 1-vuurwerk thuis laten bezorgen?

Ook categorie 1-vuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, mogen niet met de post verstuurd worden. 

Waarom mag je vuurwerk niet thuis ontvangen?

Het is in Nederland verboden om vuurwerk per post te versturen of thuis te ontvangen. Je zult dus altijd even langs de verkoper (legaal verkooppunt) moeten om je vuurwerkpakket op te halen. De reden hiervoor is dat verzending levensgevaarlijk is. Niet alleen voor de besteller, maar ook voor de huisgenoten, buren, pakketbezorgers en distributiediensten.

Vuurwerk ophalen in de winkel

In Nederland zijn de regels omtrent de verkoop van vuurwerk vastgelegd in het vuurwerkbesluit. Het besluit zegt dat je wel vuurwerk online mag kopen, maar dat je het niet thuis mag laten bezorgen. Vuurwerk in categorie 2 (licht siervuurwerk) mag je alleen ophalen bij een legaal verkooppunt op 29, 30 en 31 december. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag je ook op 28 december vuurwerk afhalen. Alleen op die dagen is het toegestaan om vuurwerk bij je te hebben. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Zij moeten ook uitleg geven over hoe je het vuurwerk veilig afsteekt. Je mag maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben.

Mag ik vuurwerk in het buitenland bestellen?

Aangezien het verboden is om vuurwerk te laten bezorgen met een pakketdienst, mag je dus ook niet bestellen bij een buitenlandse webshop en je vuurwerk thuis laten leveren. Het vuurwerk dat je bij een buitenlandse webshop bestelt, kan daarnaast in Nederland illegaal zijn. 


Vragen?

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de politie voor meer informatie over dit onderwerp. Heb je andere juridische vragen? Ga dan naar het helpcenter.

Deel dit nieuwsartikel