Sta jij in je (herroepings)recht?

Alle webwinkels melden wel iets over het herroepingsrecht, maar wat houdt het eigenlijk in en wat mag je doen in de bedenktijd? Thuiswinkel.org geeft antwoord.

Het herroepingsrecht zorgt ervoor dat je 14 dagen de tijd hebt om af te zien van je online aankoop. Dit moment gaat in op de dag dat je het product ontvangt. Je hebt dus eigenlijk 14 dagen de tijd om te bepalen of je het product wil houden of dat je het liever terug wilt sturen.

Het herroepingsrecht geldt niet voor op maat gemaakte producten of producten die snel bederven. Deze en sommige andere producten zijn uitgezonderd van het herroepingsrecht. Voor alle uitzonderingen bekijk artikel 10 van de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel.

Wat mag je doen met het product in de bedenktijd?

In deze periode van 14 dagen mag je het product uitpakken en gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of je het wil houden. Een handige stelregel is bedenken wat je in de fysieke winkel met het product zou kunnen doen. In een fysieke winkel kun je geen koffie zetten met een koffieautomaat en geen wasje draaien in de machine. Ook kun je zogenaamde blister-verpakkingen van bijvoorbeeld batterijen niet openen. Maar je kunt wel een rondje lopen op je nieuwe schoenen of een jas passen.

Als je een product voor meer gebruikt dan noodzakelijk is om te beoordelen of je het wilt houden, dan levert dit waarschijnlijk een waardevermindering op. De verkoper mag deze kosten bij jou in rekening brengen. Dat is niet meer dan terecht. Tip: ga ook voorzichtig met de verpakking om en houd er rekening mee dat de verkoper het product weer kan verkopen.

Afzien van aankoop?

Als je het product niet wil houden, dien je dit binnen 14 dagen nadat je het product hebt ontvangen aan de verkoper te melden. Je kunt dit doen door het ‘modelformulier’ te gebruiken. Iedere webshop moet dit formulier aanbieden. Je kunt het ook op een andere manier melden, bijvoorbeeld door een e-mail te sturen of online een contact- of retourformulier in te vullen. Vaak kun je het product ook terugsturen met een verklaring dat je het product wil herroepen, zonder de herroeping eerst te melden. Kijk altijd bij de verkoper op de website voor de juiste procedure.

Nadat je de herroeping hebt gemeld, heb je nog eens 14 dagen de tijd om je product terug te sturen.

Welke kosten krijg ik terug?

Als je de volledige bestelling retour stuurt, dan moet je de kosten van de bestelling én de verzendkosten (van de webwinkel naar jou) plus eventuele administratiekosten teruggestort krijgen. Je moet dit bedrag zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 14 dagen nadat je de herroeping hebt gedaan, terugkrijgen. De verkoper mag wachten met terugbetalen tot hij het product heeft ontvangen of totdat de consument aantoont dat hij het product heeft teruggezonden. 

Als je een of meerdere artikelen uit de bestelling houdt, dan krijg je alleen de kosten van de rest van de bestelling terug, niet de verzendkosten of eventuele administratiekosten.

Je betaalt zelf de kosten van de retourzending (van jou terug naar de webwinkel). Als service kan een webwinkelier ervoor kiezen om je ook de kosten van de retourzending te vergoeden, maar dit is niet verplicht.

Bekijk de veelgestelde vragen over retourneren op de website van Thuiswinkel.org. Merk jij dat een webwinkel zich niet aan de regels houdt? Meld dat dan bij Thuiswinkel.org.