Uitgesproken Ank: Uitsluiting herroepingsrecht voor op maat gemaakte deuren

Deurklink 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over het retour sturen van deuren die na levering niet de juiste maten hadden.

Categorie
Gepubliceerd op: 15 december 2020
Bijgewerkt op: 12 maart 2021

De consument

We hebben twaalf nieuwe deuren gekocht. Na de levering kwamen we er achter dat we niet de juiste maten hadden besteld. We kregen bij de retourmelding helaas te horen dat elf deuren op maat gemaakt zijn en dat deze daarom niet retour kunnen, omdat dit een uitzonderingen van het herroepingsrecht is. Dit was voor ons een onaangename verrassing. Op de site staan de maten vermeldt. We hebben daar een keuze uit gemaakt en niet zelf maten opgegeven. We hebben navraag gedaan bij onze rechtsbijstandsverzekering. Die legde uit dat het herroepingsrecht wel van toepassing is, omdat wij niet zelf specifieke maten hebben opgegeven. We willen daarom de deuren alsnog terug te kunnen sturen.

De ondernemer

Wij hebben contact opgenomen met onze leverancier en die gaf aan dat de elf deuren wel degelijk maatwerk zijn omdat deze een dorpel bevatten. Daarnaast is het ook nog zo dat deze deuren niet op voorraad liggen bij onze leverancier. Deze producten zijn dus uitgesloten van het herroepingsrecht. Eén deur was geen maatwerk. Die is inmiddels retour en de consument heeft haar geld daarvoor terug gekregen.

De commissie

De commissie stelt dat zowel de weergave van het feitelijke verloop van de bestelling van deze twaalf deuren als de daarop gebaseerde uitleg van de rechtsbijstand juist is. Er is geen sprake van maatwerk omdat de elf deuren qua maatvoering en toerusting “gewoon aan te klikken zijn” als keuzemogelijkheid op de website van de ondernemer. Verwijzing op de website naar een algemene waarschuwing dat sprake kan zijn van maatwerk, is niet voldoende. Ook de algemene levertijd van maximaal twaalf weken is op zich onvoldoende om maatwerk aan te nemen. De klacht is gegrond.

Mijn oordeel

Ons lid is afgegaan op de stelling die de leverancier innam. Onder dwingend recht kom je echter niet uit, maatwerk of geen maatwerk. Ik krijg hier regelmatig vragen over. De algemene regel is dat alleen producten die op een individuele keuze voor de consument gemaakt worden én die dus niet ergens in een voorraad te vinden zijn, maatwerk zijn. En daarmee zijn deze producten dus een van de uitzonderingen op het herroepingsrecht.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)
 • ACM consulteert leidraad DSA voor aanbieders online diensten

  Gepubliceerd op 19 januari 2024
  Categorie

  Als beoogd toezichthouder vindt de ACM het belangrijk dat partijen die onder de DSA vallen zich goed voor kunnen bereiden op de nieuwe Europese regels.

  Online Betalen