Grotere druk op online sector door sluiting veel fysieke winkels

Categorie
Gepubliceerd op: 15 december 2020
Bijgewerkt op: 16 februari 2021
Geschreven door
Corona Winkeldeur Hand Op Slot 800X400

"De strenge lockdown gaat zorgen voor additionele druk op de logistieke keten. Vervoerders, distributiecentra, webwinkels en afhaalpunten zullen er alles aan doen om de bestellingen in de komende weken in op een veilige manier in goede banen te leiden”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

Begrip

Er is begrip voor de drastische keuzes die het kabinet heeft moet maken. De sector kampt al weken met topdrukte door het samenvallen van verschillende koop- en feestdagen en de lockdown zoals we die tot deze week kenden. “Met het opschalen naar een strenge lockdown zullen alle betrokkenen in de keten alles op alles zetten om op een veilige manier aan de grote vraag te kunnen voldoen. Aan consumenten die inkopen willen doen, vragen we opnieuw om tijdig te bestellen. We verwachten dat het overgrote deel van bestelde pakketjes op tijd zal worden geleverd, maar we vragen begrip bij consumenten als dit soms niet het geval is”, zegt Wijnand Jongen.

Rol voor webwinkels

Webwinkels kunnen bijdragen aan een goed verloop door bijvoorbeeld de herroepingstermijn voor niet-seizoensgebonden artikelen te verlengen. Dat betekent dat consumenten deze producten pas na de feestdagen kunnen terugsturen. Ook geven wij webwinkels de tip om – indien mogelijk – consumenten in het koopproces de optie te bieden de levering van hun bestelling flexibel te maken. Op deze manier kunnen zij een betere prioritering maken van de pakketten die zij afgeven aan de vervoerder.

Webwinkels worden tegelijkertijd opgeroepen om zo duidelijk en eerlijk mogelijk te communiceren over de verwachte levertijden dan wel aan te geven dat het mogelijk is dat een pakketje soms wat later afgeleverd kan worden. “Dit is in feite niet anders dan we in het begin van het jaar hebben meegemaakt en ook in de afgelopen weken in aanloop naar Black Friday en Sinterklaas. Beloof bij je checkout geen dingen die je niet waar kunt maken. Dan weten je klanten precies waar ze aan toe zijn en voorkom je irritatie en onbegrip als blijkt dat het toch langer duurt voordat hun pakketjes worden bezorgd”, aldus Wijnand Jongen.

Deel dit nieuwsartikel