Uitgesproken Ank: Toestemming voor bezorging bij de buren

Categorie
Gepubliceerd op: 18 december 2019
Bijgewerkt op: 12 maart 2021
Pakketten Bezorgen 800 X 400 (2)

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over bezorging bij de buren.

De consument

“Het door mij bestelde pakket is afgeleverd bij de buren. Ik heb het daar opgehaald. Maanden later stelt de verkoper dat ik een extra zending zou hebben ontvangen, waar ik nu ook voor moet betalen, maar dat is niet waar. Ik heb slechts één pakket opgehaald bij de buren en daar ook voor betaald. Er is inmiddels zelfs een incassobureau ingeschakeld. Ik ga niets extra betalen. Ik had ook geen toestemming gegeven voor bezorging bij de buren.”

De ondernemer

“We zijn het niet eens met de klacht van de consument. We hebben bij hem alle bewijzen aangedragen. Uit camerabeelden bleek ook dat er twee dozen met daarin de bestelde en niet-bestelde producten zijn ingepakt en verzonden naar de consument. Nu de consument de niet-bestelde producten heeft behouden en niet heeft teruggestuurd, moet hij deze ook betalen. Omdat hij dat niet wil hebben wij een incassobureau ingeschakeld.”

De commissie

“De commissie stelt als eerste vast dat de bij de ondernemer online bestelde goederen door de consument niet zijn ontvangen op het door hem kenbaar gemaakte afleveradres. De consument heeft deze moeten ophalen bij de buren. Door een fout zou de ondernemer bij deze zending meer producten hebben ingepakt voor de consument dan besteld, en de ondernemer eist dan ook betaling van deze goederen door de consument. De ondernemer heeft ter zitting nog eens onderstreept dat de bestelde goederen met de niet-bestelde goederen in twee dozen waren verdeeld en het dus niet mogelijk is dat de consument één doos met al zijn bestelde goederen heeft ontvangen. Omdat iedere vorm van bewijslast ontbreekt, stelt de commissie dat de klacht van de consument gegrond is.”

Mijn conclusie

“In de uitspraak wordt heel duidelijk gewezen op het feit dat de ondernemer pas betaling kan eisen van online bestelde producten indien komt vast te staan dat deze zijn geleverd op het afleveradres dat de consument aan de ondernemer kenbaar heeft gemaakt! Dit is echt belangrijk. Zorg er dus voor – als je wilt laten leveren bij de buren – dat je de consument hier zelf actief toestemming voor laat geven.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp