Uitgesproken Ank: Toestemming voor bezorging bij de buren

Pakketten Bezorgen 800 X 400 (2)

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over bezorging bij de buren.

Categorie
Gepubliceerd op: 18 december 2019
Bijgewerkt op: 12 maart 2021

De consument

“Het door mij bestelde pakket is afgeleverd bij de buren. Ik heb het daar opgehaald. Maanden later stelt de verkoper dat ik een extra zending zou hebben ontvangen, waar ik nu ook voor moet betalen, maar dat is niet waar. Ik heb slechts één pakket opgehaald bij de buren en daar ook voor betaald. Er is inmiddels zelfs een incassobureau ingeschakeld. Ik ga niets extra betalen. Ik had ook geen toestemming gegeven voor bezorging bij de buren.”

De ondernemer

“We zijn het niet eens met de klacht van de consument. We hebben bij hem alle bewijzen aangedragen. Uit camerabeelden bleek ook dat er twee dozen met daarin de bestelde en niet-bestelde producten zijn ingepakt en verzonden naar de consument. Nu de consument de niet-bestelde producten heeft behouden en niet heeft teruggestuurd, moet hij deze ook betalen. Omdat hij dat niet wil hebben wij een incassobureau ingeschakeld.”

De commissie

“De commissie stelt als eerste vast dat de bij de ondernemer online bestelde goederen door de consument niet zijn ontvangen op het door hem kenbaar gemaakte afleveradres. De consument heeft deze moeten ophalen bij de buren. Door een fout zou de ondernemer bij deze zending meer producten hebben ingepakt voor de consument dan besteld, en de ondernemer eist dan ook betaling van deze goederen door de consument. De ondernemer heeft ter zitting nog eens onderstreept dat de bestelde goederen met de niet-bestelde goederen in twee dozen waren verdeeld en het dus niet mogelijk is dat de consument één doos met al zijn bestelde goederen heeft ontvangen. Omdat iedere vorm van bewijslast ontbreekt, stelt de commissie dat de klacht van de consument gegrond is.”

Mijn conclusie

“In de uitspraak wordt heel duidelijk gewezen op het feit dat de ondernemer pas betaling kan eisen van online bestelde producten indien komt vast te staan dat deze zijn geleverd op het afleveradres dat de consument aan de ondernemer kenbaar heeft gemaakt! Dit is echt belangrijk. Zorg er dus voor – als je wilt laten leveren bij de buren – dat je de consument hier zelf actief toestemming voor laat geven.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)