Uitgesproken Ank: De gemiddeld geïnformeerde consument

Stofzuiger 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een stofzuiger die niet voldoet aan de specificaties zoals die op de site van de ondernemer vermeld staan.

Categorie
Gepubliceerd op: 24 februari 2021
Bijgewerkt op: 11 maart 2021

De consument

Ik heb een Dyson stofzuiger gekocht. Deze voldoet echter niet aan de specificaties zoals die op de site van de ondernemer vermeld staan. Deze stofzuiger zou voor elk type vloer gebruikt kunnen worden, precies naar wat ik op zoek was. Ik wilde een stofzuiger waarbij ik niet telkens van mondstuk moet wisselen. Er is schade ontstaan aan mijn pvc-vloer door het gebruik van de stofzuiger. Als de ondernemer mij de juiste informatie had gegeven over de stofzuiger, dan had ik de overeenkomst niet gesloten. Ik wens ontbinding van de koopovereenkomst en mijn geld terug.

De ondernemer

In de handleiding van het apparaat staat een kopje over harde vloeren en tapijten. Dit impliceert dat het apparaat ook gebruikt kan worden op harde vloeren. Er staat een kanttekening dat de onderkant van de vloerzuigmond en borstelharen vrij moeten zijn van vreemde objecten die krassen kunnen veroorzaken. De consument heeft ook contact gehad met de fabrikant. Zij waren bereid om kosteloos een fluffy borstel op te sturen en bij de consument langs te gaan voor een onderzoek of reparatie. De consument wenst dit niet.

De commissie

De commissie stelt voorop bij de beoordeling in deze uit te gaan van een gemiddelde consument, dat wil zeggen een gemiddeld geïnformeerde consument. Van een consument, die van plan is genoemd product te kopen, mag namelijk verwacht worden dat deze zich tevoren globaal heeft georiënteerd. Naar aanleiding van de informatie die gegeven is niet, dan wel onvoldoende, komen vast te staan dat de consument mocht verwachten dat deze stofzuiger kon worden gebruikt voor alle soorten vloeren met hetzelfde mondstuk. De klacht is ongegrond.

Mijn oordeel

Uit het Europese consumentenrecht kennen we al de standaard van “de gemiddelde consument” waarvan wordt verwacht dat deze “redelijk geïnformeerd, oplettend en omzichtig” is. Dit in tegenstelling tot de naïeve consument. Dat betekent dus voor jou als verkoper dat je dient te zorgen voor de juiste informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een, zoals dat genoemd wordt, geïnformeerd besluit te kunnen nemen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)