Uitgesproken Ank: De gemiddeld geïnformeerde consument
Bijgewerkt op: 11 maart 2021
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een stofzuiger die niet voldoet aan de specificaties zoals die op de site van de ondernemer vermeld staan.
De consument
Ik heb een Dyson stofzuiger gekocht. Deze voldoet echter niet aan de specificaties zoals die op de site van de ondernemer vermeld staan. Deze stofzuiger zou voor elk type vloer gebruikt kunnen worden, precies naar wat ik op zoek was. Ik wilde een stofzuiger waarbij ik niet telkens van mondstuk moet wisselen. Er is schade ontstaan aan mijn pvc-vloer door het gebruik van de stofzuiger. Als de ondernemer mij de juiste informatie had gegeven over de stofzuiger, dan had ik de overeenkomst niet gesloten. Ik wens ontbinding van de koopovereenkomst en mijn geld terug.
De ondernemer
In de handleiding van het apparaat staat een kopje over harde vloeren en tapijten. Dit impliceert dat het apparaat ook gebruikt kan worden op harde vloeren. Er staat een kanttekening dat de onderkant van de vloerzuigmond en borstelharen vrij moeten zijn van vreemde objecten die krassen kunnen veroorzaken. De consument heeft ook contact gehad met de fabrikant. Zij waren bereid om kosteloos een fluffy borstel op te sturen en bij de consument langs te gaan voor een onderzoek of reparatie. De consument wenst dit niet.
De commissie
De commissie stelt voorop bij de beoordeling in deze uit te gaan van een gemiddelde consument, dat wil zeggen een gemiddeld geïnformeerde consument. Van een consument, die van plan is genoemd product te kopen, mag namelijk verwacht worden dat deze zich tevoren globaal heeft georiënteerd. Naar aanleiding van de informatie die gegeven is niet, dan wel onvoldoende, komen vast te staan dat de consument mocht verwachten dat deze stofzuiger kon worden gebruikt voor alle soorten vloeren met hetzelfde mondstuk. De klacht is ongegrond.
Mijn oordeel
Uit het Europese consumentenrecht kennen we al de standaard van “de gemiddelde consument” waarvan wordt verwacht dat deze “redelijk geïnformeerd, oplettend en omzichtig” is. Dit in tegenstelling tot de naïeve consument. Dat betekent dus voor jou als verkoper dat je dient te zorgen voor de juiste informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een, zoals dat genoemd wordt, geïnformeerd besluit te kunnen nemen.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.