Ovenwinkel.com: “Van cateringconcept naar webshop”

Categorie
Gepubliceerd op: 23 februari 2021
Bijgewerkt op: 11 maart 2021
Ovenwinkel.Com 800 X 400

Voor Rob Kamp, de eigenaar van Ovenwinkel.com, begon het allemaal met een cateringconcept. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de start van zijn eigen webshop; in 2016 begon hij met Ovenwinkel.com. We spreken Rob Kamp over het ontstaan van Ovenwinkel.com, zijn succes en zijn toekomstplannen.

Even voorstellen

“Ik ben met Ovenwinkel.com begonnen uit liefde voor koken in het algemeen en voor gerechten als pizza’s en brood in het bijzonder. Deze worden over het algemeen in een oven gebakken en dat heb ik als uitgangpunt genomen voor mijn webshop. Ik wil de consument kennis laten maken met heerlijke gerechten en daarnaast bied ik de producten aan die hierbij nodig zijn.”

Kun je iets meer vertellen over de achtergrond van Ovenwinkel.com?

“Ik ben oorspronkelijk gestart met een cateringconcept, waarbij ik met een mobiele houtoven op locatie pizza's bakte. Dat ging in het begin behoorlijk goed, maar het was een seizoensgebonden activiteit; in de winterperiode was het voornamelijk rustig. Ik zocht daarom iets waarmee ik in de stille periode toch inkomsten kon verwerven. Dit is het startpunt van Ovenwinkel.com geweest.”

“Ik ben simpelweg trots op het feit dat ik het heb kunnen volhouden. Het starten van een eigen bedrijf in het algemeen of een webshop in het bijzonder is op zich niet zo moeilijk. Maar het samenstellen van een onderscheidend aanbod en dit succesvol online verkopen bleek toch lastiger te zijn dan ik van tevoren had ingeschat. Wat dat betreft vraagt het om een enorm doorzettingsvermogen, maar moet je ook heel goed weten waar je mee bezig bent. Vooral op financieel gebied. Positieve klantenreviews zijn mooi, maar die leveren niet automatisch een positief bedrijfsresultaat op.”

Welke trends zie je binnen de e-commercemarkt?

“Als belangrijkste trend zie ik nu dat de marktplatformen een (te) sterke positie in het online-retaillandschap hebben. Hierbij moet je als webwinkelier goed  nadenken of en hoe je daarmee om dient te gaan. Daarnaast geloof ik er heilig in dat er voor je eigen webshop voldoende alternatieven zijn om je ‘eigen broek op te houden’. Wel moet je dan goed nadenken over hoe je je aanbod van de platformen kunt onderscheiden.”

“Verder ben ik benieuwd wat de uitwerking is van corona op het algemene retailaanbod. Ik denk dat veel consumenten nu, deels noodgedwongen, kennis hebben gemaakt met het gemak van online bestellen. Naar mijn idee is hiermee het aandeel online verkoop in de totale consumentenbestedingen een heel stuk gegroeid. Toch verwacht ik een comeback van de fysieke winkels wanneer de coronamaatregelen afnemen. Dit vraagt veel creativiteit van ondernemers, want online gaan de ontwikkelingen natuurlijk ook verder.”

Welke toekomstplannen heb je nog?

“Voor dit jaar ligt de focus op het verder ontwikkelen van Ovenwinkel.com. Denk daarbij aan gebruiksvriendelijkheid van de website, verbetering van interne processen, nieuwe producten en meer focus op terugkerende klanten. Ook kijk ik met bijzondere belangstelling naar de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence en virtual reality.”

“Daarnaast geloof ik dat je juist onderscheidend kunt zijn door ‘offline’ activiteiten. Ik ben bezig om hiervoor een businessplan te maken. Verder zie ik de verkoop in België steeds meer toenemen, dus ook daar zijn zeker mogelijkheden om via meer export verder te groeien.”

Waarom ben je lid geworden van Thuiswinkel Waarborg?

“Eigenlijk ben ik om twee belangrijke redenen lid geworden van Thuiswinkel Waarborg. Allereerst om mijn klanten de geruststelling te bieden dat ze met een serieuze verkoper van doen hebben die zich aan een aantal belangrijke spelregels houdt. Wanneer ik zelf consument ben, dan vind ik dit namelijk ook belangrijk. Ten tweede om als ondernemer bij een club te horen waar ik informatie kan vinden om bij te blijven in de snelle ontwikkeling van online retail. Vooral op het gebied van wet- en regelgeving is dat een plus. Daarnaast organiseert Thuiswinkel.org regelmatig bijeenkomsten waar de leden samenkomen en zo met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Dit levert toch altijd nieuwe invalshoeken, ideeën, maar soms ook voorbeelden op wat je wel of juist beter niet kunt doen. Ook biedt Thuiswinkel.org veel informatie en tools om je als online-retailer verder te kunnen ontwikkelen.”

“Als laatste wil ik ook nog de jaarlijkse toetsing van je website noemen als reden. Dit is toch een soort jaarlijkse APK van je webshop. Niet altijd even leuk om dit traject te doorlopen, maar hierdoor weet je wel dat je aan de actuele eisen voldoet en bied je jouw klanten de mogelijkheid om zonder zorgen bij je te kunnen bestellen.”

Deel dit nieuwsartikel