Feestdagen zorgen voor forse groei online bestedingen

Categorie
Gepubliceerd op: 16 november 2018
Bijgewerkt op: 15 maart 2021
Cadeau In Handen Roze Achtergrond 800X400

Ook dit jaar zorgen de feestdagen weer voor veel extra omzet bij de Nederlandse webwinkels. Dit blijkt uit de eerste cijfers van een onderzoek van Thuiswinkel.org onder haar leden. Net als vorig jaar lijkt Sinterklaas voor een groei tussen de 25% en 30% te gaan zorgen ten opzichte van een reguliere week, en de online bestedingen voor kerst kunnen een nog sterkere groei tegemoet zien.

“Ook dit jaar zien we dat consumenten vroeg beginnen met hun aankopen voor Sinterklaas en kerst”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “Dit is een trend die al jaren loopt vanwege de groeiende populariteit in Nederland rondom e-commerce-events als Singles’ Day, Black Friday en Cyber Monday. De feestdagen beperken zich inmiddels dus niet meer tot de traditionele dagen in december.” Op basis van de Thuiswinkel Markt Monitor verwacht Thuiswinkel.org dat de online omzet voor 2018 op ruim € 25 miljard uitkomt. Dit is 11% meer dan vorig jaar en houdt in dat de absolute bestedingen rond de feestdagen weer een stuk hoger komen te liggen dan voorgaand jaar.

De leden van Thuiswinkel.org verwachten dat hun omzet op Black Friday en Cyber Monday met ruim 20% zal toenemen in vergelijking met een reguliere week dit jaar. Uit eerder onderzoek door Kieskeurig.nl blijkt echter dat nog lang niet alle Nederlandse consumenten weten wat Black Friday precies inhoudt, en dat retailers nog aan het zoeken zijn hoe zij het beste kunnen inspelen op deze dag.

In de schoen of onder de boom

Op basis van de verkopen en publicaties in oktober en november kunnen we een voorspelling doen van de populaire sint- en kerstcadeaus dit jaar. Zo zijn er de laatste weken weer verschillende games op de markt gebracht, zoals Red Dead Redemption 2 en FIFA 19. Maar ook op het gebied van de traditionelere cadeaus, zoals bordspellen, parfums en (luister)boeken, worden de komende weken meer bestellingen verwacht.

Giftcards zien we dit jaar ook veelvuldig terug in de schoen en/of onder de boom. Cadeaubonnen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en die groei wordt ook dit jaar doorgezet, geven verschillende leden van Thuiswinkel.org aan.

De achterkant van het bestelproces

Er staat webwinkels en consumenten dus een drukke periode te wachten. Maar dat geldt ook voor de vervoerders die ervoor moeten zorgen dat de bestellingen bij de klanten worden bezorgd. Om je meer inzicht te geven in dit logistieke proces, hebben we onderstaande infographic opgesteld.

Hoe druk is de online winkelstraat?

Definitieve cijfers in december

Thuiswinkel.org voert ieder jaar een onderzoek uit naar de verwachte online verkopen tijdens de Sinterklaas- en kerstperiode. Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Vlak voor het Sinterklaasfeest en vlak voor Kerstmis worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.

 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp