Bynco: Koop je volgende auto online

Categorie
Gepubliceerd op: 20 november 2018
Bijgewerkt op: 17 februari 2021
Geschreven door
Interview Bynco Auto Binnenkantbestuurder 800X400

Dat een ruim 110 jaar oud familiebedrijf prima kan transformeren, bewijst Autobinck Group. Met hun roots in Den Haag, een internationale miljardenomzet en de drang om te blijven innoveren, hebben ze zo’n twee jaar geleden Bynco in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de wensen en de verlangens van consumenten: meer transparantie in de automotive sector en bij de aankoop van een occasion.

Na het kopen van een tweedehands auto heerst er vrijwel altijd een vreemd gevoel van twijfel: heb je de juiste keuze gemaakt, ben je op de hoogte van de hele geschiedenis van de auto, waarom betaal je € 600,- voor het rijklaar maken en klopt het bedrag dat je ervoor hebt betaald überhaupt wel? Dit soort onzekerheden neemt Bynco (Buy your next car online) weg. “De auto’s worden onafhankelijk gekeurd, je krijgt garantie, elk krasje en deukje wordt op foto vastgelegd en je krijgt de auto veertien dagen op proef”, zegt Mark Boekraad, manager online bij Bynco. “Zo willen wij ervoor zorgen dat je nooit meer een miskoop doet.”

Hoe koop je een auto online?

Bynco koopt zelf auto’s in en biedt aanbod aan van zorgvuldig geselecteerde verkooppartners. Wanneer iemand een auto wil kopen, kan diegene online een bestelling doen. Binnen 48 uur wordt de auto thuis afgeleverd, worden de opties en accessoires uitgelegd en de eventuele gebruikssporen bekeken, en kan de klant de auto accepteren of weigeren. Vervolgens kan er betaald worden (als dat nog niet is gebeurd), vindt de tenaamstelling plaats en kan de koper ermee wegrijden.

Klanten kunnen de auto twee weken uitproberen en retourneren als ze niet tevreden zijn. “Je leert een auto pas echt kennen als je hem in gebruik hebt. Past de buggy erin, kunnen alle sporttassen in de achterbak, rijdt de auto ook lekker op langere stukken … Allemaal dingen die je niet weet als je een proefritje maakt, maar pas thuis ontdekt.” Toch is het retourpercentage extreem laag bij deze online retailer. “We zitten nu onder de 4%. Natuurlijk zijn we heel blij dat dit zo laag is, maar we vinden het nooit erg als er een auto retour komt. Een auto is je droomauto of hij is dat niet. Wij willen graag dat onze klanten 100% tevreden zijn.”

Betalingen parkeren

“Het cliché van de autoverkoper kennen we allemaal. En dat cliché is er niet voor niets. Online willen we transparant zijn en zekerheid bieden. We zijn lid geworden van Thuiswinkel.org om te laten zien dat mensen ons kunnen vertrouwen. Dat we een serieuze en eerlijke speler zijn”, vertelt Mark.

Een ander stukje zekerheid bieden ze door betalingen te parkeren op een derdengeldrekening. “Geld en auto zijn nooit bij één persoon. Als mensen betalen bij aflevering, of eerder al via iDEAL, wordt het geld op een derdengeldrekening gestort. Pas op het moment dat de klant de auto heeft geaccepteerd en de tenaamstelling is afgerond, wordt het geld vrijgegeven aan ons. Dat biedt veel zekerheid voor de klant en voor ons.” Bij een autodealer doe je vaak vooraf een aanbetaling. Gaat de dealer in de tussentijd failliet, dan ben jij je geld kwijt. Bij Bynco krijg je dan dankzij het gebruik van de derdengeldrekening dan sowieso je geld terug.

Zijn Nederlanders er wel klaar voor?

Verschillende onderzoeken geven aan dat slechts 20% van de Nederlanders op dit moment bereid is om online een auto te kopen. “Ach, dat loopt wel los”, zegt Mark. “Mensen zijn al zo ontzettend gewend aan online kopen, betalen en retourneren. En vergeet niet: het zijn maar auto’s he? Ze moeten je van A naar B brengen en consumenten verwachten bij aankoop een goede service. Beiden kunnen wij bieden.”

Inmiddels heeft Bynco een zilveren SpinAward in de categorie e-commerce en een Dutch Interactive Awards (DIA) in de categorie “Disrupter” gewonnen. “Fantastisch om deze awards te winnen terwijl we echt naast grote namen stonden”, vertelt Mark. “We zijn begonnen nadat Jeroen Veldman in 2016 was aangenomen om te onderzoeken hoe Autobinck moest transformeren. We hadden al een groot gedeelte van de keten in handen, maar de onderdelen waren niet geschakeld. Hoe kunnen we het radicaal anders doen? Zo is Bynco ontstaan. Dit was precies wat er nog ontbrak in de customer journey.” Ze zijn online gegaan met een minimal viable product en zijn aan de hand van ervaringen gaan aanpassen.

“De eerste auto’s hebben we zelf afgeleverd aan de klant. Heel bijzonder om bij zo’n klant thuis te komen en een auto uit te kunnen leggen in plaats van in een zielloos kantoortje bij een dealer. We hebben onze klanten echt goed leren kennen en weten wat de wensen zijn.” Door de snelle groei is er helaas geen tijd meer om zelf alle auto’s af te leveren. “We vroegen ons af wie ons verhaal het beste kon vertellen en we kwamen uit bij senioren, mensen die met pensioen of de vut zijn. Zij nemen de tijd voor onze klanten, vinden het fantastisch om de auto uit te leggen aan nieuwe kopers en zijn erg beleefd. Ze stralen een hoop vertrouwen uit en onze klanten kunnen dat waarderen.”

Internationale bekendheid

Opvallend is dat Bynco ook goed gevonden wordt door expats. “We zagen dat er veel websitebezoekers uit het buitenland kwamen. Dat blijken expats te zijn die bij aankomst in Nederland een auto willen hebben. Wij kunnen daar natuurlijk bij helpen, maar vinden het ook belangrijk om hier goed advies in te geven. Onlangs hadden we een dame uit Polen aan de telefoon die op Schiphol kwam werken. Ze ging in Amsterdam wonen en wilde graag zo snel mogelijk een auto hebben om naar haar werk te kunnen. Ik heb met haar meegekeken en aangeraden om met het openbaar vervoer naar Schiphol te gaan. Zij wist natuurlijk niks van parkeervergunningen en -tarieven in Amsterdam, dus dat heb ik haar uitgelegd. Ze heeft dan nu misschien geen auto gekocht, maar ik weet zeker dat ze bij ons terugkomt als ze die wens wel heeft.”

Van retailer naar kwaliteitsstempel

Qua groei gaat het prima, maar er zijn nog grote stappen te zetten. “We kopen nu nog alles zelf in en daardoor moeten we helaas nog weleens nee verkopen, omdat we een auto simpelweg niet in ons assortiment hebben.” Om dit tegen te gaan is Bynco inmiddels een proef gestart met een businessmodel waarin derden hun auto’s ook op het platform kunnen plaatsen*. Maar deze moeten natuurlijk wel voldoen aan de voorwaarden en standaarden van Bynco. “We willen een kwaliteitsstempel worden: Heb je een auto via Bynco gekocht, dan weet je zeker dat het een goede is.”

*Dealers die interesse hebben kunnen contact opnemen met Bynco voor de mogelijkheden.

Deel dit nieuwsartikel