Een eerlijke prijs voor de bestelling uit China

Categorie
Gepubliceerd op: 27 juni 2019
Bijgewerkt op: 5 februari 2021
Winkelwagen met prijskaartje 800 x 400

De Nederlandse consument koopt graag in China. De totale online crossborder bestedingen bedroegen in 2018 880 miljoen, waarvan ongeveer een derde bij Chinese webwinkels werd besteed. Miljoenen mensen vallen voor de lage prijs van de producten die ze uit China laten bezorgen.

Dat consumenten online een ruime keuze hebben die zich niet tot de landsgrenzen beperkt is goed, maar Thuiswinkel.org is al lange tijd scherp op het eerlijke speelveld waarop dat gebeurt. De lage prijs waarvoor Chinese webwinkels producten naar Nederland kunnen verzenden, is ongunstig voor de concurrentiepositie van Nederlandse online aanbieders. Twee belangrijke redenen liggen daaraan ten grondslag. In Brussel zijn inmiddels nieuwe regels aangenomen, om de grote verschillen te beperken. Die gaan in 2021 van kracht.

Gereduceerd tarief

De eerste reden is dat China vanuit de historie als ontwikkelingsland tegen een gereduceerd tarief post in Nederland kan laten bezorgen. Tegenwoordig wordt deze regel veelvuldig ingezet voor e-commerceleveringen, waarbij pakjes onder de twee kilogram kunnen worden bezorgd tegen hele lage kosten. De prijs voor binnenlandse zendingen voor Nederlandse e-commercebedrijven ligt vaak hoger.

Mede dankzij de lobby van Ecommerce Europe (de Europese koepelorganisatie waartoe  Thuiswinkel.org behoort) is er inmiddels onderscheid gemaakt tussen brieven, commerciële post en koopwaar (pakjes) en moet er voor de pakjes een hoger tarief worden betaald.

Btw-regeling

De tweede reden is de btw-regeling in de cross-border logistiek. Momenteel worden producten met een lage waarde vrijgesteld van deze belasting, ook iets waar Chinese webwinkeliers graag gebruik van maken. Zij versturen namelijk veel artikelen met een waarde van onder de € 22.00, met als gevolg dat er geen btw over betaald hoeft te worden. Vanaf 2021 wordt deze regel echter afgeschaft, zodat ook voor producten met een lage waarde btw moet worden afgedragen.

Met de aanpassing van de regels zal het speelveld iets meer gelijk worden getrokken, al is weinig te doen aan export bevorderende subsidies die de Chinese overheid ook invoert. Daarnaast zijn er andere verschillen tussen producten van Europese versus Chinese aanbieders. Zo zijn voor Europese bedrijven de kwaliteits- en milieueisen waaraan producten moeten voldoen omvangrijker dan voor Chinese, wat ook een effect heeft op de prijs. Hierin ligt voor de consument ook een factor om mee te laten wegen in de keuze voor de aanbieder van een product.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp