Keurmerk Refurbished zorgt voor blije consument en beter milieu

Categorie
Gepubliceerd op: 6 augustus 2019
Bijgewerkt op: 6 mei 2021
Duurzaamheid Repareren Elektronica

In maart dit jaar introduceerde Techniek Nederland een keurmerk voor refurbished apparatuur. Dit keurmerk is nu van toepassing op refurbished iPhones en wordt later mogelijk uitgebreid naar iMacs en andere elektronische apparaten. Een heel mooie ontwikkeling die ervoor zorgt dat het consumentenvertrouwen in refurbished artikelen toeneemt. 

In de afgelopen twaalf maanden zijn in Nederland 369.000 refurbished iPhones verkocht en zij vertegenwoordigen een omzet van € 103 miljoen. De gemiddelde verkoopprijs van een gereviseerd toestel bedraagt daarmee € 279,-. Daarnaast kiest de consument steeds vaker voor gebruikte laptops en tablets. In een jaar tijd werden er 64.000 refurbished laptops en 62.000 tablets verkocht. De retailers verwachten dat de totale omzet voor refurbished devices dit jaar uitkomt op € 159 miljoen.

Verlenging gebruiksduur

Het mooie aan het gebruik van refurbished apparaten is dat dit in veel gevallen ervoor zorgt dat de gebruiksduur van apparaten toeneemt, wat vaak een gunstig effect heeft op het milieu. De doorloopsnelheid neemt hierdoor namelijk af. In het geval van iPhones zorgt het gebruik van een refurbished apparaat ervoor dat er minder nieuwe apparaten hoeven te worden geproduceerd, wat per apparaat een besparing oplevert van 27 kg CO2.

Thuiswinkel.org verwacht dat in de toekomst het gebruik van refurbished apparatuur verder zal toenemen. Met name omdat dit voor consumenten een mooie manier is om tegen een redelijke prijs een mooie product te kunnen kopen. Daarnaast is dit vanuit een duurzaamheidsoogpunt een hele mooie en kansrijke ontwikkeling waarbij een blije, kostenbewuste consument wordt gecombineerd met winst voor het milieu. Een keurmerk voor een breed assortiment van elektronica is hierbij zeker een goede stimulans.

Hoge kwaliteit en lange garantie

Het refurbished-keurmerk wordt momenteel gevoerd door vijf retailers van iPhones. TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen. De consument heeft duidelijk veel vertrouwen in de kwaliteit van de producten en in de retailers die het Keurmerk Refurbished mogen voeren. Daarbij speelt een belangrijke rol dat die retailers op refurbished iPhones 24 maanden garantie geven, óók op de batterij en de accessoires.

Deel dit nieuwsartikel