AVG: Mag een webwinkel mijn geboortedatum vragen?

Gepubliceerd op: 19 augustus 2022
Bijgewerkt op: 23 augustus 2022
Geschreven door
Verjaardag 800 X 400

Je ziet dat het nog veel gebeurt op websites. Je wordt als klant verplicht om je geboortedatum in het orderproces in te vullen. Maar mag dit eigenlijk wel? Webshops willen gewoon graag, om uiteenlopende redenen, de geboortedatum van jou als klant weten. Webshops mogen dit niet zomaar vragen, dit is afhankelijk van de reden van de webshop. Als er om jouw geboortedatum wordt gevraagd, dan moet de webshop het doel en de wettelijke grondslag helder hebben. Hierover moeten ze jou als klant informeren in het privacy statement.

Het principe in de AVG is dataminimalisatie, webshops mogen geen persoonsgegevens verwerken die zij niet nodig hebben. Ook mogen er geen persoonsgegevens verwerkt worden waarvan er geen wettelijke grondslag is. Wat is dan de grondslag voor het vragen van een verjaardag/geboortedatum? Ook dit is weer afhankelijk van de reden waarom de webshop hier naar vraagt.

Gegronde reden

Een webshop mag dus wel de leeftijd van jou als klant vragen als daar een gegronde reden voor is. Maar wat zijn dan die redenen?

  • Je wil achteraf betalen en de webshop wil een kredietcheck uitvoeren.
  • Een kredietverstrekker wil vooraf een BKR-registratiecheck uitvoeren om uit te sluiten dat jij in de schuldsanering zit. 
  • Als je een auto- of zorgverzekering wil afsluiten. 

Uiteraard kunnen er ook andere geldige redenen zijn om de leeftijd van de consument te vragen.

Leeftijdsgebonden producten of diensten

Hoe zit het dan met de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol en bij bepaalde games? Hiervoor geldt als een wettelijke verplichting dat de webshop moet weten hoe oud de klant is. Een webshop is immers strafbaar als zij aan minderjarigen verkopen.

In de meeste gevallen is het voor een webshop niet nodig om de geboortedatum op te vragen. Soms wordt dit toch gedaan om bijvoorbeeld jou een felicitatie te sturen op jouw verjaardag. Aan de webshop is het de taak om te verantwoorden waarom zij deze vraag stellen, dit wordt gedaan in het privacy statement. Wanneer je twijfelt om jouw geboortedatum achter te laten, lees dan eerst altijd het privacy statement goed door.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp