Dit jaar al bijna 21 miljoen euro aan schade door online fraude gemeld

Categorie
Gepubliceerd op: 19 augustus 2022
Bijgewerkt op: 19 augustus 2022
Ontwerp Zonder Titel (14)

De Fraudehelpdesk heeft in de eerste helft van dit jaar 18.738 meldingen ontvangen van online fraude. Dit blijkt uit cijfers die door NU.nl zijn opgevraagd. Het totale schadebedrag van slachtoffers ligt tot nu toe al op bijna 21 miljoen euro, ruim 2,5 miljoen euro meer dan in de eerste helft van vorig jaar. In de categorieën identiteitsfraude en fraude bij verkoop via internet kwamen duizenden meldingen binnen, respectievelijk 2.505 en 2.539. Bij de laatste categorie vielen de meeste financiële slachtoffers. 2.137 mensen raakten daaraan hun geld kwijt, met een schadebedrag van in totaal 482.962 euro.

Opvallend is dat dit jaar duizenden meldingen bij de Fraudehelpdesk binnenkwamen over een Engelstalig telefoontje. Daarbij worden mensen zogenaamd benaderd door de 'National Police', de 'Dutch Supreme Court' en de 'Ministry of Justice'. Bij het opnemen krijgen mensen een Engels gesproken bandje te horen.  Vervolgens word je zogenaamd doorverbonden met een agent die om persoonsgegevens vraagt. Dan moet er geld overgemaakt worden naar een rekeningnummer om het geld "veilig te stellen". Dat geld wordt gestolen.

De oplichting met Engelstalige bandjes valt bij de Fraudehelpdesk onder 'Overige fraude'. Het aantal meldingen in die categorie steeg in de eerste helft van 2022 met 7.020 meldingen en was daarmee de belangrijkste categorie. Op twee staat cybercrime met 2.542 meldingen. Dat gaat onder meer over hacken, phishing en computervredebreuk. Er was wel een afname in deze groep (3.801 meldingen in de eerste helft van 2021).

Eerder meldde het kabinet dat ze online fraude hard gaat aanpakken. Dat schrijft Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius in haar brief aan de Tweede Kamer, die ook werd ondertekend door Ministers Sigrid Kaag (Financiën), Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming).

Het kabinet formuleert in haar brief zes pijlers om  tegenwicht te bieden aan de groei van online –

  • fraude:
  • preventie,
  • technische barrières,
  • slachtofferfulp,
  • opsporing en vervolging
  • en expertise en informatiedeling.

LEES HIER VERDER

Meeste financiële schade door misbruik bedrijfsinformatie

De meeste financiële schade werd geleden in de categorie met misbruik van bedrijfsgegevens. Daar werd bijna 7.240.000 euro aan schade gemeld. Hierbij pleegden criminelen onder meer CEO-fraude, waarbij een werknemer door de directeur gemaild lijkt te worden met de vraag om geld over te maken. Ook deden oplichters zich voor als een bank of Europol om geld te stelen. Vorig jaar lag het schadebedrag in deze categorie nog op ruim 1,6 miljoen euro.

De meldingen werden gedaan via het callcenter van de Fraudehelpdesk. Om de consument beter te helpen, werkt de organisatie ook met een verkort meldformulier. Hierbij kunnen mensen melden dat ze een verdachte sms of WhatsApp-bericht kregen. In de eerste helft van dit jaar ontving de Fraudehelpdesk via deze weg 7.677 meldingen, ten opzichte van 39.811 vorig jaar.

Die daling komt volgens de woordvoerder vooral omdat melders vanwege de AVG zoveel persoonsgegevens bij de Fraudehelpdesk moeten invullen, dat ze massaal afhaken. "We zagen daarna wel een toename van de doorgestuurde verdachte e-mails via onze valse-e-mailcheck. Dat zijn er ongeveer 450.000 per jaar."

Initiatieven van Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org zet ook in op online veiligheid en komt met verschillende initiatieven. Twijfel je als consument aan de betrouwbaarheid van de webshop? Dan is het altijd raadzaam om eerst goed te kijken of een webshop het Thuiswinkel Waarborg logo op de website heeft staan en ook gecertificeerd is. Sommige webshops voeren het logo namelijk onterecht op hun website. Thuiswinkel pakt de misbruik van het logo hard aan.

Naast het waarborg logo worden er nog meer acties ondernomen om ervoor te zorgen dat jij, de consument, veilig online kan shoppen. In dit kader is Thuiswinkel.org een samenwerking met de politie aangegaan in het project No More Leaks. Hiermee kunnen ondernemers zich beter weren tegen zogenaamde account takeovers, het misbruiken van buitgemaakte accounts op legitieme websites en webwinkels.

Daarnaast werken we samen met verschillende partijen in ScamCheck. ScamCheck is via de website van Veiliginternetten.nl te bereiken. Met de tool kun je direct controleren hoe groot de kans is dat de website een legitieme website is. ScamAdviser is zowel een belangrijke bron als de ontwikkelaar van ScamCheck. ScamAdviser werkt met een algoritme dat voortdurend verbeterd wordt en werkt op basis van een Trustscore (betrouwbaarsheidsscore). Door logische relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt een Trustscore bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al 300 positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp