Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook

Categorie
Gepubliceerd op: 12 april 2016
Bijgewerkt op: 31 maart 2021
Geschreven door
Fraude & Veiligheid Woordenboek Fraud Fraude 800X400

De afgelopen maanden krijgen wij op de juridische afdeling erg veel meldingen binnen over dubieuze schoenen- en/of kledingsites. Mijn collega Vincent heeft daar al eerder aandacht aan besteed. Helaas merken we een toename en blijkt het probleem zich helaas niet tot Nederland te beperken. Een rondje Google levert al gauw resultaten op in de USA, UK en Australië. Ook ontdekte ik enkele Franse en Ierse melders.

De afgelopen maanden krijgen wij op de juridische afdeling erg veel meldingen binnen over dubieuze schoenen- en/of kledingsites. Mijn collega Vincent heeft daar al eerder aandacht aan besteed. Helaas merken we een toename en blijkt het probleem zich helaas niet tot Nederland te beperken. Een rondje Google levert al gauw resultaten op in de USA, UK en Australië. Ook ontdekte ik enkele Franse en Ierse melders.

Het probleem in een notendop

Je googelt op een paar schoenen van Nike en krijgt al snel resultaten te zien. Op één van de webshops lijkt het aanbod het meest uitgebreid, maar vooral lekker goedkoop. Ook zie je het Thuiswinkel Waarborg-logo staan, dus je vertrouwt de webshop. Je bestelt de schoenen, betaalt met een overboeking of via creditcard en denkt een goede deal te hebben gescoord. Vervolgens ontvang je niets. Je belt, maar contact is niet mogelijk en op e-mail wordt niet gereageerd. Of je ontvangt wel schoenen, maar niet degene die je besteld hebt. Ze lijken er niet eens op. Retourneren is echter niet mogelijk. En na het checken van de ledenlijst van Thuiswinkel.org blijkt de webwinkel het Thuiswinkel Waarborg-logo onterecht te gebruiken.

Waaraan herken je deze nepshops?

Het gaat vaak om merkschoenen of merkkleding met lage of vreemde prijzen. Denk aan Nike Air Max damesschoenen voor € 92,39. Ook gebruiken de oplichters URL’s die eerder met een ander doel actief waren. Hierdoor hebben ze vaak heel vreemde webpagina’s, denk aan De-droomtaarten.nl (een nepshop die o.a. dameskleding verkoopt) of Lelytechniek.nl (‘verkoopt’ damesschoenen). In veel gevallen hebben de oplichters het Thuiswinkel Waarborg als plaatje in de footer geplakt. Als je erop klikt, dan krijg je geen certificaat te zien en blijken ze geen lid te zijn.
Voorbeeld van nep keurmerk
(Plaatje gekopieerd vanaf de-droomtaarten.nl)
Bijna alle sites hebben dezelfde opbouw, zoals hieronder.

Voorbeeld van opbouw

 (plaatje gekopieerd van hetmamaboek.nl)

Ook is het vaak een slecht vertaalde site, soms zelfs nog half in een andere taal. Stukken tekst lijken direct uit Google Translate gekopieerd te zijn.
Bijvoorbeeld:

RUILEN
Gelieve duidelijk aan te geven hoop in grootte, stijl en kleur van uw originele pakbon goederen. Verpakking lijst afgesloten met uw dozen. Stuur pakketten naar ons. Klanten moeten betalen in oude project van het schip. We zullen gratis verzending nieuwe project bieden buiten.

Betalingen kunnen vaak alleen via creditcard of overboeking gedaan worden. Vaak gaat de betaling via Fristpay.com.

Wat nu?

Stel, je bent inderdaad opgelicht. Wat moet je doen?

Allereerst meld je het bij Consuwijzer.nl. Hoe meer gedupeerden bekend zijn, hoe zwaarder het probleem gaat wegen. Ook wij ontvangen graag je melding.

Als je betaald hebt met creditcard, meld dan bij je creditcardmaatschappij dat je slachtoffer bent geworden van fraude. In veel gevallen ontvang je dan je geld terug van de creditcardmaatschappij.

Op dit moment zijn Thuiswinkel.org en enkele instanties met elkaar in overleg over dit soort verkoopsites. Een van de lastigste punten is dat de sites, zonder uitzondering, gehost worden in het buitenland. Daarbij is contact meestal niet mogelijk. We geven het echter niet op en houden je dan ook op de hoogte als we een nepshop hebben ontdekt.

En let op: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Trap er niet in!

Lees hier meer over nepshops en hoe je ze kunt herkennen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp