Wie betaalt wat bij retour van een online aankoop?

Categorie
Gepubliceerd op: 5 januari 2016
Bijgewerkt op: 31 maart 2021
Geschreven door
Herroepingsprecht Pakket 800 X 400

Wij krijgen regelmatig vragen van onze leden over wie welke kosten moet betalen in het geval van herroeping. Daarnaast ging vijf procent van de klachten deze maand over de kosten in geval van herroeping. Dus tijd voor wat extra duidelijkheid.

Wij krijgen regelmatig vragen van onze leden over wie welke kosten moet betalen in het geval van herroeping. Daarnaast ging vijf procent van de klachten deze maand over de kosten in geval van herroeping. Dus tijd voor wat extra duidelijkheid.

Wat en wanneer moet een verkoper terugbetalen?

Artikel 6:230r BW stelt dat de verkoper alle kosten van de consument moet terugbetalen, inclusief eventuele leveringskosten, bij een herroeping. Dat moet zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen na de dag waarop de consument de herroeping meldt. De ondernemer mag daarbij wachten met terugbetalen totdat hij het product heeft ontvangen of tot de consument aantoont dat hij het product heeft teruggestuurd.

De wet noemt dus uitdrukkelijk dat alle door de consument aan de verkoper gedane betalingen moeten worden terugbetaald. Naast het aankoopbedrag moeten dus ook verzendkosten, transactiekosten en eventuele andere kosten worden terugbetaald.

Welke verzendkosten moeten vergoed worden bij herroeping?

De ondernemer hoeft alleen de verzendkosten terug te betalen van de goedkoopste standaard levermethode. Wanneer de consument heeft gekozen voor een duurdere alternatieve levermethode zoals ‘same day delivery’ of bezorging in de avonduren hoeft de ondernemer deze extra kosten niet te vergoeden.

Daarnaast hoeven de verzendkosten niet te worden terugbetaald wanneer er meerdere zaken zijn geleverd en de consument slechts een gedeelte daarvan terugstuurt. Dan hoeven alleen de (aflever)kosten terugbetaald te worden die voor het teruggestuurde deel in rekening zijn gebracht. Dit kan betekenen dat de webwinkel niets hoeft terug te betalen indien hij voor het totale pakket dezelfde (aflever)kosten in rekening heeft gebracht als hij voor de levering van slechts één product in rekening zou hebben gebracht en de koper maar één product heeft teruggestuurd.

Retourkosten meestal voor rekening van de consument

Retourkosten zijn in principe voor rekening van de consument. Hierover moet de consument wel goed geïnformeerd worden. Doet de ondernemer dat niet (juist), dan zijn de retourkosten alsnog voor de ondernemer.

Klachtenoverzicht november 2015

Grafiek van het aantal klachten in november in 2015 ten opzichte van 2014

Grafiek met het procentuele aantal klachten van leden per onderwerp

In de maand november dienden 309 consumenten klachten en/of vragen in over 109 leden van Thuiswinkel.org. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, is het aantal klachten gestegen. In de maand november kwamen (nog steeds) veel klachten binnen over een faillissement.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp