Tips voor het herkennen van een nepwebshop

Categorie
Gepubliceerd op: 21 oktober 2021
Bijgewerkt op: 26 januari 2022
Geschreven door
Online Shopping 800 X 400 (1)

Met de feestdagen in het vooruitzicht worden er meer spullen online gekocht. Natuurlijk wil je dat doen bij een betrouwbare webshop. Helaas zien wij regelmatig frauduleuze webshops, ook wel nepwebshops genoemd, voorbij komen. Ook phishing e-mails zijn een manier waarmee fraudeurs mensen proberen op te lichten. Lees hier meer over hoe je kan controleren of je een betrouwbare e-mail hebt ontvangen

Een frauduleuze webshop laat je artikelen bestellen en vaak volledig vooraf betalen, maar de artikelen worden nooit geleverd. Enkele tips om zo’n nepwebshop te herkennen:

  • Het allerbelangrijkste om een frauduleuze webshop te herkennen is om je gezond verstand te gebruiken. Is het artikel wat je graag wil kopen zo goedkoop dat het te mooi is om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo. Vergelijk de prijs op een vergelijkingswebsite of vergelijk de prijs met andere webshops.
  • Sommige webshops hebben een keurmerk. Als een webshop het logo van Thuiswinkel Waarborg heeft is het logo altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen. Lees hier meer over het controleren van het keurmerk.
  • Zoek ook naar reviews over de webshop. Kijk naar positieve en negatieve reviews om een algemene indruk te krijgen van de webshop.
  • Welke betaalmogelijkheden worden er aangeboden? Valse webshops bieden vaak als enige betaalmogelijkheid aan om de aankopen vooraf te betalen. Webshops zijn verplicht om (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden.
  • De politie houdt een register bij van frauduleuze webshops en bekijk ook de tips die de politie op haar website heeft gedeeld.

Leer meer over het herkennen van een nepwebshop

Piekdrukte verwacht

Sinterklaas wilt ook dit jaar weer dat de pakjes op tijd besteld én bezorgd zijn. Wees net als Sinterklaas goed voorbereid, bestel op tijd! Je kunt de Sint een handje helpen met onze bestel op tijd-tips.

Bekijk de besteltips van Sint

Heb je een webhop? Ga dan naar onze kennispagina Feestdagen voor advies.

Deel dit nieuwsartikel