Nieuwe regels voor uitgave en acceptatie cadeaukaarten

Categorie
Gepubliceerd op: 16 juli 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
Cadeaubon 800 X 400

De implementatie van de vijfde Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD5) heeft impact op het uitgeven en accepteren van zogenaamde open-loop-cadeaukaarten. Dat zijn cadeaukaarten die klanten op meerdere plekken kunnen uitgeven, zoals de VVV-bon. De nieuwe wetgeving moet het risico op witwassen minimaliseren.

Aangezien de waarde van de cadeaukaart elektronisch wordt opgeslagen, worden deze kaarten gezien als elektronisch geld en vallen ze dus onder de anti-witwasrichtlijn AMLD5. Illegaal verkregen contant geld kan worden gebruikt voor de aankoop van cadeaukaarten waar vervolgens (product)aankopen mee gedaan kunnen worden. Ook kunnen criminelen ze doorverkopen aan derden of inwisselen via een PSP.

Wat gaat er gaat veranderen

  • Voorheen kon er maximaal € 250,- op een cadeaukaart worden geplaatst, nu is de waarde verlaagd naar € 150,-.
  • Een identificatieplicht (conform de KYC-procedure) is van toepassing op online cadeaukaarttransacties van meer dan € 50,-. Als een klant meer dan € 50,- inwisselt, moet de KYC procedure worden uitgevoerd en vastgelegd. Omdat dit voor de meeste fysieke en digitale winkels niet werkbaar is, zal er daarom vaak maximaal € 50,- van de cadeaukaart worden afgehaald.
  • Voor het online kopen van een kaart tot € 150 geldt geen KYC-procedure.
  • Klanten kunnen meerdere open-loop cadeaukaarten inwisselen tot het maximale bedrag van € 50,-. Zodra deze waarde bereikt is, kan er enkel nog worden afgerekend met een closed-loop cadeaukaart of een andere betaalmethode.

Deze voorwaarden gelden vanaf nu alleen op open-loopkaarten. Voor closed-loop (zoals een eigen cadeaukaart via GivaCard of retailerspecifieke kaarten) geldt deze nieuwe wet- en regelgeving niet. Ook cadeaukaarten die voor een beperkte groep of categorie zijn, zoals de Nationale Bioscoopbon, zijn vrijgesteld van de limieten.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp