Mogelijke vertraging in online bestellingen

Categorie
Gepubliceerd op: 26 maart 2020
Bijgewerkt op: 17 maart 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Barcode Scannen Product

Met opnieuw het dringende verzoek van Minister Rutte tijdens de persconferentie van 23 maart om vooral thuis te blijven als je geen essentiële reden hebt om naar buiten te gaan, is er sprake van een ongekende groei in het aantal bestellingen bij veel webwinkels. “Alhoewel het niet passend is, hebben we te maken met eenzelfde piekperiode als rond jaarlijkse feestdagen”, geeft Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org, aan. “Maar door de maatregelen die nu extra worden genomen om ieders veiligheid zoveel mogelijk te garanderen, kan het zijn dat pakketjes later binnenkomen dan normaal.” Waar komt dat door?

Consumenten kopen gelijksoortige producten

“Zien we tijdens de feestdagen nog een grote diversiteit in aankopen, nu merken we dat veel consumenten in dezelfde vijver vissen. Drogisterij- en gezondheidsartikelen, persoonlijke-verzorgingsproducten en natuurlijk alles wat met eten en drinken te maken heeft, kent groeipercentages van tussen de 50% en 100%. Voor artikelen die helpen het leven thuis aangenamer te maken (van sport, DIY en tuin tot diepvriezers, boeken en speelgoed) liggen de groeipercentages tussen de 20% en 40%. De webwinkels die deze producten verkopen zien dus een enorme toename in het aantal bestellingen en de omzet.”

Begrip voor langere levertijden

Veel webwinkels communiceren inmiddels op hun websites dat er sprake is van langere levertijden en vragen bij klanten om begrip. Dit doen zij in afstemming met hun pakketvervoerders om consumenten zo optimaal mogelijk te infomeren en realistische verwachtingen bij klanten te scheppen. “Webwinkels en vervoerders doen er op dit moment alles aan om alle bestellingen zo veel mogelijk te blijven bezorgen, maar door de enorme drukte en veiligheidsmaatregelen kan er lokaal vertraging ontstaan,” aldus Wijnand Jongen.

Extra maatregelen zorgen voor vertraging

Naast de enorme groei in online bestellingen, zorgen ook de extra maatregelen die magazijnen, distributiecentra en vervoerders nemen voor vertragingen. Deze extra maatregelen zijn nodig om de gezondheid van hun eigen medewerkers en klanten te kunnen waarborgen. Veel mensen werken vanuit huis, ziekte van medewerkers en/of partners zorgt voor extra druk en ook hygiënemaatregelen kunnen voor vertragingen zorgen. Al met al zorgt dit ervoor dat het langer kan duren voordat een klant zijn pakketje in ontvangst kan nemen. In sommige productcategorieën, zoals bij drogisterij- en gezondheidsartikelen, kan dit inmiddels oplopen tot meerdere dagen. “Iedereen in de branche zet alles op alles om de pakketjes bij de klanten te kunnen leveren. We vragen daar begrip voor bij de consumenten, omdat we zoveel mogelijk iedereen willen voorzien,” zegt Wijnand Jongen.

Klachten

Het aantal klachten op social media en websites van sommige webwinkels over te late leveringen van webwinkels is in de afgelopen dagen toegenomen. “We zien dat een kleine groep consumenten ongenoegen uit op social media en via het klachtenformulier op de website van Thuiswinkel.org. De klachten gaan met name over de langere levertijd en minder goed bereikbare klantenservices. Waar klagen natuurlijk mag, vragen we als branche en webwinkels ook om begrip in deze tijden. Webwinkels en hun vervoerders werken met man en macht om pakketje zo snel mogelijk te kunnen leveren. Maar ook voor ons geldt dat de gezondheid van alle medewerkers bovenaan staan, We hopen op het begrip hiervoor van consumenten”, besluit Wijnand Jongen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp