Online drogisterijen draaien overuren

Categorie
Gepubliceerd op: 27 maart 2020
Bijgewerkt op: 12 januari 2021
Flesjes met zeep en mondmaskers

Niet alleen in de fysieke winkels, maar ook online heerst er topdrukte bij drogisterijen. “Verschillende leden hebben aangegeven vele malen drukker te zijn dan normaal. Met name de online verkoop van drogisterij-, persoonlijke verzorgings- en gezondheidsproducten en zelfmedicatie zoals paracetamol, maar ook handgels en thermometers kent een enorme dagelijkse groei. Verder zien we nu een run op haar- en schoonheidsproducten." 

Verdubbelingen van dagelijkse omzetten van 100% tot 400% per productcategorie zijn niet uitzonderlijk. Sommige webwinkels geven aan wanneer er tijdelijk even niet online besteld kan worden. Zij willen eerst de bestaande orders wegwerken en hun voorraden aanvullen”, geeft Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org, aan.

“We begrijpen heel goed dat consumenten juist nu producten rond gezondheid in huis wil hebben. Hoewel webshops veel orders kunnen verwerken, kun je je voorstellen dat deze enorme aantallen bestellingen webwinkels voor uitdagingen stelt. Daarnaast zijn online drogisterijen afhankelijk van groothandels en leveranciers, fabrikanten en pakketbezorgers. Ook zij hebben te maken met een extreme toename van de vraag naar producten die in het teken staan van gezond thuis leven en werken, wat soms bijdraagt aan vertraging. Het kost dus even tijd om daar je weg in te vinden en alles op te schalen. We hopen dat klanten hier begrip voor kunnen opbrengen”, geeft Wijnand Jongen aan.

Overuren draaien om bestellingen te kunnen leveren

Online drogisterijen doen er alles aan om de producten zo snel mogelijk te leveren. “Er worden overuren gedraaid om de bestellingen te kunnen verzenden. Iedereen wordt ingezet om de bestelde producten te leveren. Dat betekent ook dat webwinkels af en aan mensen van de klantenservice inzetten om de producten zo snel mogelijk te kunnen versturen. Ze zijn liever bezig met het verzamelen van bestellingen en het vullen van pakjes dan dat ze mailtjes beantwoorden. Dat is niet altijd goed uiteraard, omdat daardoor soms de klantenservice even stil ligt, maar wel begrijpelijk”, zegt Wijnand Jongen.

Maximum aantal bestellingen per klant

Consumenten hoeven niet bang te zijn dat er een tekort komt aan zelfgeneesmiddelen, geeft het Centraal Bureau voor Drogisterijen aan. “Als we rekening houden met elkaar, dan is er genoeg voor iedereen”, aldus de website. Om te voorkomen dat mensen misgrijpen, hebben ook online drogisterijen het maximum aantal bestellingen aan banden gelegd. Ook informeren zij klanten goed op websites over de te verwachte levertijden, die soms tot enkele dagen kunnen oplopen.

 

Alles over het coronavirus en e-commerce  

Voor meer informatie over de impact van het coronavirus op de retailsector, verwijzen we je graag door naar onze overzichtspagina. 

Lees alles over het coronavirus en e-commerce

Deel dit nieuwsartikel