Safer Internet Day

Categorie
Gepubliceerd op: 6 februari 2024
Bijgewerkt op: 6 februari 2024
Geschreven door
Cyber Security (1)

Safer Internet Day (SID) is een jaarlijks, internationaal evenement dat wordt gehouden om het veilige en verantwoorde gebruik van het internet te bevorderen. Veilig online shoppen is voor Thuiswinkel.org een belangrijk onderwerp. In dit artikel hebben we daarom meerdere tips geformuleerd over hoe jij veilig online kan winkelen.

Het maken van een sterk wachtwoord

Wanneer je regelmatig online shopt, dan is het vaak nodig om een account aan te maken om het bestelproces te versimpelen. Verschillende websites hebben verschillende vereisten voor het kiezen van een wachtwoord, soms zijn er weinig eisen en soms zijn er veel. Maar hoe maak je nou een sterk wachtwoord?

 • Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
 • Een combinatie van woorden werkt beter dan één enkel woord.
 • Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
 • Gebruik geen geboortedatums, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.
 • Schrijf je wachtwoord niet op. Het is verleidelijk, maar vormt ook een risico.
 • Je wachtwoord regelmatig wijzigen is niet noodzakelijk, maar gebruik wel overal een ander wachtwoord. 

Deze zes punten zijn belangrijk om mee te nemen zodra jij een account aanmaakt. In een eerder artikel zijn er ook nog meer tips beschreven om te voorkomen dat jouw wachtwoord gekraakt kan worden.

Het controleren van Phishing e-mails

Phishing e-mails zijn valse e-mails die eruitzien als echte communicatie van een vertrouwde bron, zoals een bank, een internetdienst of een bedrijf. Het doel van deze e-mails is om de ontvanger te misleiden en hen te overtuigen om vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden of bankgegevens, prijs te geven. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor identiteitsdiefstal of andere vormen van fraude. Phishing e-mails kunnen er professioneel uitzien en bevatten vaak verzoeken om snel actie te ondernemen, zoals het bijwerken van accountgegevens. Het is belangrijk om altijd verdachte e-mails te controleren en nooit persoonlijke informatie te verstrekken zonder 100% zeker te zijn van de legitimiteit van de bron. In een eerder artikel hebben wij de zogenoemde SAFE-regel uitgelegd waarmee je kan controleren of je een betrouwbare e-mail hebt ontvangen.

Het herkennen van een nepwebshop

Er zijn verschillende manieren waarop je een nepwebshop kunt herkennen. Hieronder staan enkele belangrijke aanwijzingen:

 • URL: Controleer of de URL van de webshop die je bezoekt, de juiste is en of er geen spelfouten of verdachte tekens aanwezig zijn.
 • Design: Een professionele webshop zal een gebruiksvriendelijk en verzorgd ontwerp hebben. Als de webshop er slordig en goedkoop uitziet, is het waarschijnlijk een nepwebshop.
 • Contactgegevens: Legitieme webshops hebben vaak duidelijke contactgegevens, zoals een telefoonnummer en e-mailadres.
 • Sommige webshops hebben een keurmerk. Als een webshop het logo van Thuiswinkel Waarborg heeft is het logo altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen. Lees hier meer over het controleren van het keurmerk.
 • Daarnaast kan je ook gebruik maken van de ScamCheck. ScamCheck is via de website van Veiliginternetten.nl te bereiken. Met de tool kun je direct controleren hoe groot de kans is dat de website een legitieme website is.

Veilig online shoppen is enorm belangrijk. We hopen dat we met deze tips ervoor zorgen dat jij online veilig en verantwoord een aankoop kan doen. Wil je meer weten over hoe jij veilig online kan shoppen?

LEES DAN MEER >

Safer Internet Day

Safer Internet Day (SID) is een jaarlijks, internationaal evenement dat wordt gehouden om het veilige en verantwoorde gebruik van het internet te bevorderen.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit nieuwsartikel