Laat je niet interneppen

Categorie
Gepubliceerd op: 26 januari 2024
Bijgewerkt op: 26 januari 2024
Thuiswinkel Waarborg 800X400

Zo’n 2,2 miljoen mensen kregen vorig jaar te maken met online criminaliteit. Door de slimme manieren van online misleiding kan iedereen in de val trappen. Interneppers ofwel internetcriminelen doen zich voor als iemand anders om jouw gegevens te stelen of om je op te lichten via mail, sms of WhatsApp. Het bericht of de mail komt op het eerste gezicht van iemand die je vertrouwt. Zoals een vriend, een medewerker van een winkel met een mooie aanbieding of zelfs van je bank. Als ze voor je staan trap je er misschien niet zo snel in, maar online is dat een stuk lastiger. De beste manier om hiermee om te gaan? De afzender checken en als je het niet vertrouwt of twijfelt: wegklikken.

Over de Internepper

  • De internepper doet er alles aan om zo betrouwbaar mogelijk over te komen en doet zich daarom voor als een bekende of een instantie.
  • Het lijkt alsof de internepper veel van je weet, bijvoorbeeld je naam, dat je op vakantie was of dat je een kamer zoekt.
  • De internepper verzamelt vaak eerst informatie over je via jouw social media.

Social Engineering

Een internepper doet aan Social Engineering. ’Social Engineering' is een term voor wisselende trucjes waarmee mensen online worden bedrogen. Door zich voor te doen als iemand anders en door handig in te spelen op persoonlijke situaties, krijgen internetcriminelen het voor elkaar om je op het verkeerde been te zetten. Engineering betekent eigenlijk ‘iets bouwen'. Bij social engineering bouwen criminelen als het ware een omgeving of situatie waarin ze jou zo manipuleren dat je gevoelige informatie deelt of geld betaalt. Ze doen dit door gebruik te maken van eigenschappen die we allemaal hebben zoals nieuwsgierigheid, hebberigheid, behulpzaamheid of angst.

  • je krijgt een aanbieding die te mooi is om waar te zijn,
  • je wordt nieuwsgierig gemaakt naar een filmpje,
  • er wordt dringend om jouw hulp gevraagd,
  • de bank belt dat je geld veilig moet stellen.

Op de website van veiliginternetten.nl worden een aantal voorbeelden besproken. Wil je hier meer over weten?

BEZOEK DE WEBSITE > 

Deel dit nieuwsartikel