Black Friday onverminderd populair onder Nederlandse consumenten

Categorie
Gepubliceerd op: 20 november 2020
Bijgewerkt op: 24 december 2020
Geschreven door
TW AT Grey Pano

97% van de Nederlanders kent Black Friday. Dit is ongeveer hetzelfde als vorig jaar, toen het percentage 95% bedroeg. Daarnaast is ruim een derde (37%) van plan om rond Black Friday aankopen te doen, tegenover 38% vorig jaar. Dit blijkt uit het feestdagenonderzoek dat Ruigrok NetPanel uitvoert in opdracht van Thuiswinkel.org.

Het onderzoek laat ook dit jaar zien dat Black Friday in Nederland de populairste (online) koopjesdag van het jaar is. Hierbij doet de helft van de mensen die van plan zijn om aankopen te doen rond Black Friday dit op de dag zelf (27 november). Wel spreken dit jaar meer mensen uit deze groep de intentie uit om al eerder in de week hun aankopen te doen, van 7% in 2019 naar 13% dit jaar.

“We zien Black Friday van online koopjesdag naar een online koopjesweek gaan. Inmiddels verwacht 58% van de Nederlanders dat de meeste winkels de hele week acties en aanbiedingen hebben. Het aantal mensen dat denkt dat de beste acties en aanbiedingen pas op Black Friday zelf komen, is daarbij afgenomen. We zien dat winkeliers, zowel online als offline, hun eventuele Black Friday-aanbiedingen beter dan in andere jaren goed verspreiden over de hele week en hier duidelijk over te communiceren. De campagne ‘Wees voorbereid, bestel op tijd’ van de branche in samenwerking met vervoerders en webwinkels blijkt effect te sorteren. Steeds mee consumenten snappen dat het slim is om juist ook in deze tijden op tijd te bestellen, waardoor de verwachte drukte zo goed mogelijk kan worden gespreid.”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

Cadeaus kopen

Nederlanders gebruiken Black Friday vooral om cadeaus te kopen. Zo geeft 69% van de respondenten die van plan zijn om aankopen te doen tijdens Black Friday aan dat zij deze dag onder andere cadeaus voor anderen kopen. Zij doen dat voor Sinterklaas (48%), voor kerst (69%) en voor een verjaardag (36%).

Daarnaast grijpt de helft (49%) van de Black Friday-shoppers de aanbiedingen ook aan om gewone aankopen te doen. Dit jaar zijn kleding, boeken/games/spelcomputers en persoonlijke verzorging het populairst onder Nederlanders, waarbij smartphones & computer(accessoires) en spullen om het huis mee in te richten ook sterk zijn gegroeid in populariteit. Volgens het onderzoek kiezen mannen ook nog vaak voor huishoudelijke elektronica, smartwatches en sportartikelen, en vrouwen voor sieraden, tassen, horloges en persoonlijke-verzorgingsartikelen.

Impact van corona

De uitbraak van het COVID-19-virus en de bijbehorende overheidsmaatregelen hebben veel impact op het shopgedrag van Nederlandse consumenten rondom Black Friday. Zo zien we dat vergeleken met vorig jaar bijna de helft van alle Nederlanders die met Black Friday iets kopen van plan is om vooral of alleen maar online aankopen te doen (46% in 2020 versus 35% in 2019).

“De belangrijkste reden voor deze verschuiving is dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten en/of willen blijven. Ook geven mensen aan dat zij het winkelen in een fysieke winkelstraat te druk vinden”, legt Wijnand Jongen uit. “Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het gemak van online winkelen en het grotere assortiment ook nog steeds een belangrijke rol spelen bij de keuze voor het online shoppen.”

Deel dit nieuwsartikel