Black Friday, Cyber Monday & Singles’ Day, wat voor een dagen zijn dit?

Categorie
Gepubliceerd op: 12 september 2022
Bijgewerkt op: 12 september 2022
Geschreven door
25 November

De prijzen van producten zijn de afgelopen tijd alleen maar gestegen, consumenten verheugen zich op kortingen! In november heb je een aantal dagen die helemaal in het teken staan van kortingen in de winkelstraat. Tijdens Singles’ Day, Black Friday en Cyber Monday geven de (web)winkels hoge kortingen. Dit is dus hét moment om geld te besparen en alvast inkopen te doen voor de decembermaand. Waar komen deze dagen vandaan, waarom worden ze gevierd en wat is het nou eigenlijk? Dat lees je hieronder.

Wat is Black Friday?

Black Friday valt elk jaar op de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, de laatste donderdag van november. De maandag na Black Friday is Cyber Monday. Deze dag staat net als Black Friday in het teken van hoge kortingen bij (online) retailers. In Amerika worden deze dagen gezien als het begin van de kerstperiode. In Amerika zijn op Cyber Monday vooral online veel hoge kortingen. In Nederland zijn Black Friday en Cyber Monday inmiddels ook bekende fenomenen. Er doen veel (web)winkels mee met kortingsdagen. In Nederland is er niet zo’n duidelijk onderscheid tussen Black Friday en Cyber Monday, met vaak een Black Friday-weekend of zelfs week tot gevolg.

Waar komt Black Friday vandaan?

De term Black Friday wordt in de jaren '50 voor het eerst gebruikt om aan te geven hoe druk het in de (winkel)straten is op de dag na Thanksgiving. Veel werknemers zijn op die vrijdag vrij en starten dan met hun feestdageninkopen.

Singles’ Day

Als je niet kunt wachten tot eind november, dan heb je geluk. Twee weken voor Black Friday, 11 november, is het Singles’ Day. Single of niet, iedereen kan profiteren van de kortingen online en in de winkels. Singles’ Day is ontstaan in China en is elk jaar op 11-11, deze vier enen staan voor het vrijgezellenbestaan. Tijdens deze dag gaat het erom dat je je eigen leven viert, het is een perfecte dag om jezelf te verwennen. In Nederland wordt Singles’ Day ook steeds bekender en we verwachten dat het in 2022 nog groter wordt.

Deel dit nieuwsartikel