Het verlengen van de productlevensduur

Categorie
Gepubliceerd op: 6 augustus 2019
Bijgewerkt op: 6 mei 2021
Duurzaamheid Oude Elektronica Magnetron 800X400

Onlangs was mijn kruimeldief kapot. Het clipje was gebroken, waardoor de plastic bovenkant er niet meer op kon klikken. Een onmisbaar apparaat in een gezin met kleine kinderen. Als bewuste consument had ik het apparaat in de auto gelegd voor een ritje naar de inzamelbak, zodat het op de juiste manier verwerkt kon worden. Tot ik mij ineens bedacht dat er mogelijk wel een nieuw onderdeel te bestellen was. En dat was het geval. Tien euro en een dag verder stond mijn apparaat weer werkend op het aanrecht.

De Nederlandse overheid zet hard in op de inzameling van oude elektronica. Europa heeft namelijk het doel gesteld dat in 2020 65% van de apparaten die op de markt worden gebracht gerecycled moeten worden. Een mooi ambitie waar ik natuurlijk vanuit duurzaamheidsoptiek nooit tegen kan zijn, maar tegelijkertijd is het wel de vraag in hoeverre de focus op dit inzamelingscijfer in lijn ligt met de huidige ontwikkelingen en kansen.

Natuurlijk is het belangrijk dat producten op een juiste wijze verwerkt worden zodra ze niet meer gebruikt kunnen worden, maar hierbij is het wel relevant dat er ook aandacht is voor de levensduur en de mogelijkheden tot reparatie. Dit onderwerp staat momenteel op de agenda binnen Europa. Bedrijven als Fixpart spelen hier goed op in door losse onderdelen te verkopen waarmee kapotte apparaten gerepareerd kunnen worden. Om de consument te helpen biedt de webwinkel ook reparatieadvies aan. Daarnaast introduceerde Techniek Nederland onlangs het Refurbished Keurmerk, waarbij refurbished producten worden gecertificeerd zodat het consumentenvertrouwen in het kopen refurbished keurmerk toe neemt.

Ook bij andere productgroepen liggen er kansen om de levensduur te verlengen. Bijvoorbeeld op het gebied van fashion, al zal hier wel een ander business model voor moeten ontstaan. Juist door de levensduur van producten te verlengen, kan er een heel nieuwe gebruikscultuur ontstaan. Maar het zal nog heel wat tijd kosten om consumenten hiervan bewust te maken…

Deel dit nieuwsartikel