Hoe winkel ik duurzaam online?

Categorie
Gepubliceerd op: 21 november 2023
Bijgewerkt op: 21 november 2023
Geschreven door
Duurzaam Online Winkelen

Laten we bij het begin beginnen: nieuwe spullen kopen is per definitie niet duurzaam. Maar toch heb je soms iets nodig. De kunst is dan om je aankopen zo verantwoord mogelijk te doen. Wist je dat online winkelen niet per definitie minder duurzaam is dan fysiek winkelen? In dit artikel geven we je tips om zo verantwoord mogelijk online te winkelen.

Voorkom retouren

Retourzendingen hebben een impact op het milieu door de extra verpakking en transport. Een product wordt eigenlijk voor niks vervoerd en neemt ruimte in beslag in de bezorgbus. Zorg ervoor dat je de productbeschrijvingen zorgvuldig leest, lees reviews, bekijk maattabellen en overweeg contact op te nemen met de klantenservice als je twijfels hebt. Hiermee minimaliseer je de kans op retourzendingen.

Kies voor webwinkels

Veel webwinkels geven informatie over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Lees dat vooral even door, zodat je weet wat een webshop nu al doet op het gebied van duurzaamheid en wat de plannen en ambities zijn van een webwinkel. Let daarnaast op duurzaamheidskeurmerken, bijvoorbeeld op de productpagina’s, zoals het of labels die aangeven dat een product gemaakt is van biologische of gerecyclede materialen. Of bijvoorbeeld dat het bedrijf zich inzet voor milieuvriendelijke productie en verzending.

Overweeg tweedehands en refurbished

Online marktplaatsen en winkels bieden vaak tweedehands, tweede kans en refurbished producten aan. Door te kiezen voor gereviseerde elektronica of tweedehands kleding geef je producten een tweede leven en verminder je de vraag naar nieuwe productie.

Duurzame verzendopties

Sommige webwinkels bieden milieuvriendelijke verzendopties aan, zoals de mogelijkheid om te kiezen voor verzending via duurzame transportmethoden. Bekijk deze opties bij het afrekenen om je ecologische voetafdruk te verminderen.

Gebruik herbruikbare verpakkingen

Sommige online retailers bieden herbruikbare verpakkingsopties aan. Dit kan variëren van herbruikbare verzenddozen tot verpakkingen die je zelf kunt hergebruiken. Het lijkt een kleine stap, maar het draagt bij aan het verminderen van afval.

Zorg dat je thuis bent

Heb je een afleverafspraak gemaakt? Zorg dan dat je thuis bent, of dat je duidelijk hebt aangegeven waar het pakket neergezet kan worden. Zo bevorder je efficiënte leveringen en vermijd je mislukte bezorgpogingen.


Wil je meer weten over duurzaam online winkelen? Bekijk dan ons helpcenter met veel gestelde vragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit nieuwsartikel