Wat doen webwinkels om het aantal retouren te verminderen?

Gepubliceerd op: 27 november 2023
Bijgewerkt op: 4 januari 2024
Geschreven door
Duurzaamheid 800 X 400 (1)

Voor de meeste productcategorieën liggen de retourpercentages rond de 5%, maar bij kleding schiet dat soms wel uit naar 40-50%. Retouren kosten een hoop tijd en geld. Zowel voor de consument als voor de webwinkel. Wist je dat het verwerken van een retour een webwinkel gemiddeld €12,50 kost? Daarom werken webwinkels hard aan het verminderen van het aantal retouren. In dit artikel lees je hoe ze dat doen.

Gedetailleerde informatie geven over het product

Hoe groot is het product? Welke kleur heeft het? Wat kun je er precies mee doen? Heldere en gedetailleerde productinformatie is essentieel om een goede keuze te kunnen maken. Door uitgebreide beschrijvingen, specificaties en duidelijke afbeeldingen te verstrekken, verminderen ze de kans dat je een verkeerd product bestelt.

Veel aandacht voor maten en maattabellen

Online kleding kopen kan heel goed, maar je wil wel zeker weten dat het past. Webwinkels besteden veel aandacht aan het tonen van maattabellen en de juiste maat. Soms staat erbij: ‘Let op: dit artikel valt klein. We raden je aan een maat groter te bestellen’ of kun je je eigen maten invoeren en houdt het systeem daar rekening mee. Webwinkels maken hierbij gebruik van data, onder andere van reviews of van redenen waarom het artikel eerder is geretourneerd. Ook kunnen ze kijken naar wat je eerder hebt besteld en hebt gehouden. Als dat goed past, dan past het artikel dat je nu in je winkelmandje hebt gestopt waarschijnlijk ook.

Realistische productafbeeldingen

Webwinkels zorgen vaak voor goede product afbeeldingen. Soms maken ze die zelf of ze krijgen ze van de fabrikant. Steeds vaker zie je nu ook filmpjes van het product en hoe het gebruikt wordt, zodat je een idee krijgt hoe het werkt. En wist je dat je soms bij foto’s van modellen die kleding laten zien kunt zien hoelang ze zijn en welke maat ze aan hebben? Ook dat kan je helpen in het maken van een goede keuze.

Ga in gesprek met een medewerker

Wie weet beter hoe een product werkt dan degene die het maakt of verkoopt? Webwinkels helpen je graag met advies bij een aankoop. Stel gerust je vragen over de producten, zodat de kans kleiner wordt dat je een miskoop doet.

Productreviews en ervaringen van andere kopers

Veel webwinkels laten productreviews zien: wat vinden kopers van het product? Lees die reviews altijd even door voor je een aankoop doet. Ga daarbij niet klakkeloos uit van alleen de hoeveelheid sterren die erbij staan. Soms geeft iemand een slechte beoordeling vanwege een heel andere reden, bijvoorbeeld omdat hijzelf een verkeerde kleur had besteld, of vind jij de reden die de persoon aangeeft helemaal geen probleem. Lees de reviews dus even door voordat je een keuze maakt. Het geeft inzicht in de kwaliteit, pasvorm en prestaties van het product, waardoor de kans op teleurstelling na aankoop wordt verminderd.

Virtuele paskamers of augmented reality

Sommige webwinkels maken gebruik van technologieën zoals virtuele pasruimtes en augmented reality. Zo kun je producten virtueel passen voordat je ze koopt. Je uploadt bijvoorbeeld je eigen foto om te zien hoe een bril staat.

Deel dit nieuwsartikel