Hoe controleer je een webshop? Lees onze 5 tips voor veilig online winkelen!

Categorie
Gepubliceerd op: 15 november 2017
Bijgewerkt op: 31 maart 2021
Geschreven door
Fraude & Veiligheid Hacker Met Mobiele Telefoon 800X400

Op de juridische afdeling van Thuiswinkel.org horen we verhalen van consumenten die iets totaal anders krijgen dan zij online besteld hebben, een #onlineshoppingfail zoals we dat in onze consumentencampagne noemen. Afgaande op de grote hoeveelheid mensen die de campagne hebben gedeeld, moet dit voor veel mensen herkenbaar zijn. Soms lopen dingen gewoon even niet goed, maar er kan ook sprake zijn van internetoplichting.

Op de juridische afdeling van Thuiswinkel.org horen we verhalen van consumenten die iets totaal anders krijgen dan zij online besteld hebben, een #onlineshoppingfail zoals we dat in onze consumentencampagne noemen. Afgaande op de grote hoeveelheid mensen die de campagne hebben gedeeld, moet dit voor veel mensen herkenbaar zijn. Soms lopen dingen gewoon even niet goed, maar er kan ook sprake zijn van internetoplichting.

In de aanloop naar Sinterklaas en kerst wil Nathalie Entius, medewerker juridische zaken bij Thuiswinkel.org, je graag wat tips meegeven die je helpen om juist fraudeurs tijdig te herkennen.

1. Check of de webshop is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg

Bij Thuiswinkel Waarborg-webshops kun je sowieso veilig online shoppen zonder zorgen.

 • Controleer niet alleen het logo, klik er ook op en kijk of de URL klopt. Natuurlijk kun je ook in onze ledenlijst zoeken of een webshop is aangesloten. Bekijk de infographic.
 • Zie je wel een logo, maar klopt de rest niet? Laat het ons dan weten via Meld misbruik logo.

2. Controleer altijd de volgende zaken als de webshop géén lid is

 • Google is je beste vriend. Zoek in Google en kijk of de webshop goede reviews heeft ontvangen.
 • Check of er een werkend telefoonnummer en een geldig KvK-nummer staan vermeld.
 • Betaal nooit via een e-mail met betaalinstructies. Veilige betaalmethoden zijn bijvoorbeeld iDEAL, PayPal, creditcard of achterafbetaalmethoden zoals AfterPay of Klarna.
 • Is er geen enkele vorm van achterafbetaling mogelijk? Dan is dat reden om meer onderzoek te doen (webwinkels zijn wettelijk verplicht een achterafbetaalmogelijkheid aan te bieden). 

3. Let op de kenmerken van een frauduleuze webshop

Het fenomeen ‘nepshops’ is helaas nog steeds actueel, dus trap hier niet in. Je herkent een malafide webshop bijvoorbeeld aan:

 • een vertaling van de website via Google Translate (dit resulteert meestal in slechte Nederlandse teksten en bijvoorbeeld een homeknop die met ‘huis’ of ‘thuis’ wordt aangeduid);
 • het ontbreken van bedrijfsgegevens op de website;
 • vreemde en niet-afgeronde prijzen die veel lager zijn dan reguliere prijzen (bijvoorbeeld €171,19 of €82,47);
 • een URL die niet correspondeert met het doel van de website (bijvoorbeeld een webshop die kleding aanbiedt maar boeken-overschie.nl als URL heeft);
 • het feit dat er alleen een contactformulier op de website wordt aangeboden en geen andere mogelijkheid tot contact.

4. Shop nooit bij kopie-webshops

Webshops met het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk stralen vertrouwen en veiligheid uit. Helaas zijn zij daarom weleens de dupe van oplichters die de bekende webwinkel willen kopiëren. Je herkent een kopie-website aan de URL; deze lijkt op die van de bekende webwinkel, maar klopt niet helemaal. Vaak worden woorden als korting, discount, specials of actie toegevoegd. Als je een pakketje bij een kopie-webshop bestelt, krijg je je pakketje nooit, maar ben je je geld wel kwijt.

5. Pas op voor nepkortingscodes en -websites

De afgelopen tijd zijn nepkortingscodes in opkomst en deze worden op steeds meer websites actief aangeboden. Deze nepkortingswebsites verdienen geld aan het verkopen van nepcodes. Let heel erg goed op als je op zo’n site terechtkomt, want het is goed mogelijk dat je computer daar wordt geïnfecteerd met malware. Klik dus nergens op, ook niet op pop-ups! Je herkent nepkortingswebsites bijvoorbeeld aan:

 • extreem hoge kortingen;
 • taalfouten in de tekst;
 • dezelfde kortingspercentages bij verschillende webshops. 

Wat je moet doen als je tóch bent opgelicht

Criminelen worden steeds slimmer en het kan dus zomaar zo zijn dat je ondanks al je oplettendheid toch wordt opgelicht. In dat geval kun je hierover melding maken bij:

 • de politie;
 • consuwijzer.nl;
 • Thuiswinkel Waarborg (ook bij misbruik Thuiswinkel Waarborg-logo).

Heb je met je creditcard betaald? Dan kun je je melden bij de creditcardmaatschappij en aangeven dat je slachtoffer bent geworden van fraude.

Help internetoplichting voorkomen, deel onze campagne op Facebook! 

Een gewaarschuwde shopper is een slimme shopper! Maak je vrienden attent op veilig online shoppen en deel een van onze online shoppingfails op facebook!
Je kunt €150,- shoptegoed winnen!

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp