Dit zijn de vier belangrijkste nieuwe btw-regels per 1 juli

Categorie
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
Bijgewerkt op: 2 juli 2021
Wetgeving Btw 800X400

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU. We zetten de vier belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje:

Btw-tarief van land van de klant
Per 1 juli vervallen de omzetdrempels per EU-land. Er komt één gezamenlijke omzetdrempel van € 10.000. Webshops met een omzet tot € 10.000 blijven het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen; ook in andere EU-lidstaten. Is de omzet hoger? Dan krijgt de consument het btw-tarief van zijn EU-lidstaat in rekening gebracht.

Meer weten? Bekijk de praktijkvoorbeelden van Bram, Sharmila, Kevin en Lara die zijn aangeboden door de Belastingdienst.

Eénloketsysteem
Voor de btw-aangifte mogen ondernemers de nieuwe Unieregeling gebruiken zodat zij niet in ieder EU-land afzonderlijk btw moeten afdragen. Als de totale omzet aan afstandsverkopen de grens van €10.000 overschrijdt kan een webshop de verschuldigde btw via het éénloketsysteem afdragen aan de Belastingdienst, die het vervolgens doorbetaalt aan de betreffende EU-landen.

Btw-vrijstelling import tot € 22 vervalt
Vanaf 1 juli moet over álle goederen van buiten de EU die rechtstreeks worden geleverd aan particulieren in een EU-land, btw worden betaald ongeacht de waarde van de zending. Hiermee vervalt de vrijstelling van invoer-btw voor producten tot € 22. De EU wilt hiermee een gelijk speelveld creëren voor verkopers zowel binnen als buiten de EU. 

Wil je precies weten hoe het zit? Bekijk het hier

Platformen krijgen rol bij btw-aangifte
Platformen die een actieve rol spelen bij de verkoop van producten gaan vanaf 1 juli de btw afhandelen voor ondernemers die via deze platformen goederen verkopen die nog niet in de EU zijn ingevoerd én die een waarde hebben van maximaal € 150. Een actieve rol wordt gezien als meer dan alleen vraag en aanbod samenbrengen, zoals het faciliteren van bestellingen en betalingen. Het platform ondersteunt in dit geval de verkoop en levering van producten aan de klant en is daardoor btw verschuldigd in het land waar de klant woont.

Lees hier meer informatie

Deel dit nieuwsartikel