Btw en inklaringskosten: Herken (on)betrouwbare betaalverzoeken

Categorie
Gepubliceerd op: 14 juli 2021
Bijgewerkt op: 26 augustus 2021
Online Security BTW Postnl Brievenbus 800X400

Sinds 1 juli 2021 moet er bij bestellingen van buiten de EU invoer-btw worden betaald. Vroeger betaalde je pas btw en overige inklaringskosten bij een waarde vanaf € 22. Maar nu betaal je áltijd btw. Ook als de waarde lager is dan € 22. Deze btw kan geïnd worden door de webshop zelf of bij aankomst in Nederland door de vervoerder. We leggen je uit hoe deze inning veilig plaatsvindt bij PostNL.

Bestel je bij een webshop die geen btw int, dan wordt de btw betaald bij aankomst van jouw zending in Nederland. PostNL geeft de zending aan bij de Nederlandse douane en int de btw vervolgens bij jou als koper. Hierbij worden ook afhandelingskosten in rekening gebracht. Je kunt deze kosten online betalen of anders bij een PostNL-punt. De tarieven vind je hier.

Via een betaalverzoek maakt PostNL jou hierop attent. Als je e-mailadres of telefoonnummer bekend is of als je de PostNL-app gebruikt, sturen ze jou een betaalverzoek waarmee je online kunt betalen. Zo niet, dan krijg je een bericht per post zodra het pakket klaarligt bij een PostNL-punt. De inklaringskosten worden dan in rekening gebracht wanneer het pakket wordt opgehaald.

Hoe herken je betrouwbare betaalverzoeken van PostNL?

Uiteraard is het van belang dat je deze betaalverzoeken kunt vertrouwen. Hiervoor neemt PostNL de volgende maatregelen:

  • De betaalmogelijkheid kan alleen worden bereikt via de track & tracepagina van de zending. Om deze pagina te bereiken is de barcode van de zending en je postcode nodig. Op deze pagina wordt de mogelijkheid geboden om de betaling uit te voeren via iDeal of creditcard en om de factuur in te zien. 
  • Een betaalverzoek via sms bevat nooit een link. De sms bevat alleen de barcode van de zending en het verzoek om zelf naar de PostNL-website te gaan en de zending op te zoeken in track & trace.
  • Een betaalverzoek via e-mail bevat een knop naar de track & tracepagina, maar nooit naar een betaalpagina. In de e-mail wordt ook expliciet de barcode vermeld. Je wordt gewezen op de mogelijkheid om zelf naar de PostNL-website te gaan of om met de barcode en eigen postcode naar de track & tracepagina van de zending te gaan. 

Uit consumentenonderzoek blijkt ook dat de voorkeur uitgaat naar digitale contactkanalen. Om veilig contact te maken met PostNL of andere vervoerders raadt PostNL aan om:

  • Bij de online aankoop het juiste e-mailadres en telefoonnummer op te geven;
  • De PostNL-app te installeren en een account aan te maken zodat PostNL je eenvoudig en veilig kan bereiken.

Deel dit nieuwsartikel