Verantwoord shoppen tijdens Black Friday

Categorie
Gepubliceerd op: 2 november 2022
Bijgewerkt op: 2 november 2022
Geschreven door
Black Friday

Black Friday is voor veel bedrijven dé dag om mooie aanbiedingen te doen aan jou als consument. Voor veel consumenten zijn de hoge kortingen die op Black Friday worden gegeven, een goede reden om extra te gaan shoppen. Vaak worden er impuls gedreven aankopen gedaan die eigenlijk niet noodzakelijk zijn, en worden deze producten ook vaak weer teruggestuurd. Dit resulteert in extra (onnodige) reisbewegingen die niet goed zijn voor het milieu. De afgelopen weken heeft Thuiswinkel.org interviews gehad met verschillende webshops die tips hebben opgesteld voor consumenten. In dit artikel nemen wij jullie mee in deze tips zodat er verantwoord kan worden geshopt tijdens Black Friday.

Voorkomen van overconsumptie

Een belangrijke tip die verschillende webshops tijdens de interviews meegaven, is het voorkomen van overconsumptie. Bepaal voor Black Friday (25 november) wat je nu precies nodig hebt en zorg dat je goed georiënteerd bent. Maak een lijstje en probeer je daar dan ook echt aan te houden. Vermijd de koopjes die je eigenlijk niet had ingepland, maar op Black Friday snel nog even voorbij ziet komen. Op die manier voorkom je overconsumptie en draag je bij aan de planeet. 

Voorkom retourzendingen

Tijdens Black Friday worden er onnodig veel producten geretourneerd, iets wat ook de leden van Thuiswinkel.org vaak zien gebeuren. Retourzendingen kunnen worden voorkomen door je als consument goed in te lezen in het product. In de productinformatie van de artikelen staat vaak duidelijk aangegeven wat je moet weten van het product. Valt het shirtje of de broek net wat ruimer dan normaal? Zorg ervoor dat je hier van op de hoogte bent. Door je goed in te lezen weet je wat je kan verwachten van het product, kan jij de juiste maat bestellen, en is de kans een stuk kleiner dat het product geretourneerd zal worden.

Kijk naar de producten die je een nieuw leven in kan blazen

Een andere mooie tip is om eerst te kijken naar de producten die nog een nieuw leven kunnen worden gegeven. Webshops willen hier graag bij helpen en organiseren steeds vaker repair days of laten consumenten hun tweedehands spullen inleveren in de winkel. Zo kan die oude trui toch nog een paar winters mee!

Deel dit nieuwsartikel