Uitspraak: Hogere schadevergoeding

Categorie
Gepubliceerd op: 4 november 2022
Bijgewerkt op: 4 november 2022
Geschreven door
Juridisch Uitgesproken Ank Kliko Ombouw 800X400

Elke week wordt er een nieuwe uitspraak van de geschillencommissie behandeld. De ondernemer krijgt vier weken de tijd om een klacht in onderling overleg op te lossen. Na deze termijn ontstaat een geschil dat in aanmerking komt voor de geschillenregeling. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend. Dit keer gaat het over een hogere schadevergoeding van een kliko-ombouw die beschadigd is geleverd.

De consument

Ik heb een kliko-ombouw gekocht die beschadigd is geleverd. De ondernemer geeft mij de keuze tussen gratis retour sturen, dan krijg ik een nieuwe ombouw. Of € 100 retour, dat is 20% van de aankoopprijs. Dat wil ik niet. Ik wil eerst een gedegen onderzoek. Nu ik dat niet krijg, wil ik € 150 terug.

De ondernemer

Negen dagen na ontvangst heeft de consument gemeld dat ze haar bestelling beschadigd heeft ontvangen, onder bijvoeging van foto’s. Wij hebben direct aangeboden om het artikel om te ruilen, of op basis van de foto’s, een korting van 20% te geven. We hebben dit aanbod steeds herhaald. Het enige wat de consument wil, is een korting van € 150 met behoud van de ombouw. Ze wil het artikel niet retour sturen en de ombouw niet uit elkaar halen.

De commissie

De kliko-ombouw was beschadigd bij aflevering en beantwoordt daarmee dus niet aan de overeenkomst. Er is sprake van non-conformiteit. Daar gaat het geschil niet over. De vraag gaat over de gevolgen daarvan plus de eis van € 150 retour. Bij non-conformiteit is de verkoper verplicht, binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de koper, tot herstel of vervanging. Als dat onmogelijk is óf als dat van de verkoper niet gevergd kan worden óf als de verkoper hier niet aan voldoet, volgt ontbinding van de overeenkomst of een redelijke en billijke prijsvermindering. De verkoper heeft voldaan zijn verplichtingen, de klacht is ongegrond.  

Deel dit nieuwsartikel