Politie signaleert nieuwe trend webwinkelfraude

Categorie
Gepubliceerd op: 29 juli 2022
Bijgewerkt op: 29 juli 2022
Fake 800X400

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting signaleert een nieuwe trend op het gebied van webwinkelfraude waar veel mensen de dupe van zijn geworden. Deze vorm van fraude wordt spoofing genoemd en kennen we al langer, maar ziet de politie de afgelopen maand steeds vaker terugkomen.

Malafide handelspartijen zetten een website op die qua naam en uiterlijk lijkt op de website van een gerenommeerd bedrijf. Ze misbruiken het KvK-nummer, btw-nummer en contactgegevens van het bonafide bedrijf.

Door de vertrouwde ‘look and feel’ zijn consumenten daardoor in de veronderstelling dat zij een product kopen bij een legitieme partij. Dit is echter niet het geval. Er worden te mooie aanbiedingen geplaatst op de malafide website, bijvoorbeeld een loungebank voor €79,- of een GreenEgg met een cataloguswaarde van €1500,- voor €129,-.

De betaling loopt veelal via een IDEAL betaling en gaat naar een buitenlands rekeningnummer. Uiteraard wordt er vervolgens niks geleverd aan de klant. Een recent voorbeeld is blokkerdeals.com. Het logo en de huisstijl van Blokker zijn misbruikt op deze website. Ook het KvK-nummer en het adres van Blokker worden misbruikt. Alleen het e-mailadres is afwijkend. De politie heeft ook geconstateerd bij wehkampdeals.nl, wehkamp-deals.nl, socialdealbenelux.nl, socialdeal-benelux.nl, grouponbenelux.nl en groupondeals.nl.

Hoe kun je betrouwbare webshops onderscheiden van nep-shops?

De meeste webwinkels hebben hun zaakjes goed op orde en werken hard voor de klant. Maar helaas zijn er ook malafide webshops. Dat zijn nepwebshops die uit zijn op je geld en niet van plan zijn om producten uit te leveren. Hoe herken je nou zo'n webshop? Dat leer je hier. 

Hoe herken je een nepshop? 

  1. Gebruik je gezonde verstand en vergelijk de prijzen
  2. Let op keurmerken
  3. Check de url van de webshop
  4. Check de opmaak en de betaalmethoden
  5. Lees de reviews (of google even)
  6. Controleer de webwinkel bij de politie, KvK en Who.is

Deel dit nieuwsartikel