De meeste webwinkels hebben hun zaakjes goed op orde en werken hard voor de klant. Maar helaas zijn er ook malafide webshops. Dat zijn nepwebshops die uit zijn op je geld en niet van plan zijn om producten uit te leveren. Hoe herken je nou zo'n webshop? Dat leer je hier. 

Hoe herken je een nepshop? 

 1. Gebruik je gezonde verstand en vergelijk de prijzen
 2. Let op keurmerken
 3. Check de url van de webshop
 4. Check de opmaak en de betaalmethoden
 5. Lees de reviews (of google even)
 6. Controleer de webwinkel bij de politie, KvK en Who.is
Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

 

1. Gebruik je gezonde verstand en vergelijk prijzen

Gebruik je gezonde verstand wat betreft de prijzen. Prijzen onder de marktwaarde of onlogische prijzen (zoals € 19,22) kunnen duiden op een frauduleuze website. Ga naar een vergelijkingssite om prijzen te vergelijken. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. 

2. Let op keurmerken

Er zijn verschillende webwinkelkeurmerken. Sommige keurmerken doen een strenge certificering bij de webwinkel, andere niet. Kijk dus even goed met welk keurmerk je te maken hebt.

Het logo van Thuiswinkel Waarborg is altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen. Lees hier meer over het controleren van het keurmerk. 

3. Check de url van de webshop

De webshop moet beveiligd zijn met een SSL-verbinding. Dat controleer je eenvoudig door te kijken of er een slotje staat voor het webadres in je browser. Je kunt op het slotje klikken om de beveiliging te controleren. Het slotje moet sowieso zichtbaar zijn op de betaalpagina en elke andere pagina waar je persoonlijke gegevens achterlaat. 

Wanneer een webadres van een bekende webshop een toevoeging heeft (zoals -korting, -deals of -sale), moet je het webadres goed controleren in onze ledenlijst. Oplichters gebruiken dit soort toevoegingen namelijk vaak. Bijvoorbeeld www.webwinkel-korting-sale-mega-uitverkoop.nl.

Kijk ook of de naam overeenkomt met wat ze verkopen. Fraudeurs kopen soms verlopen adressen op om er iets anders op te verkopen. Denk aan een webshop die www.allesovermotorsenscooters.nl heet en voornamelijk speelgoed of jurken verkoopt. 

4. Check de opmaak en de betaalmethoden

Hoe ziet de webshop eruit? Kijk bijvoorbeeld eens naar deze punten:

 • Lijkt de webshop vertaald met Google Translate?
 • Staan er veel spelfouten op de website?
 • Kun je contactgegevens vinden en zijn die echt? 

En kijk verder goed naar de betaalmethoden. Valse webshops bieden vaak maar één manier aan om te betalen (vooraf). Webshops zijn wettelijk verplicht om ook (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden als zij producten verkopen.

5. Lees de reviews over de webshop (of google even)

Het is altijd handig om even te lezen hoe andere kopers over de webwinkel denken. Dat kun je doen door de reviews op de website te checken of even te googelen op Review + [webshopnaam]. 

Sommige webwinkels hebben duizenden reviews. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te lezen, maar scan er een aantal om te kijken wat de algemene mening is. Lees bijvoorbeeld een paar positieve en een paar minder positieve om te kijken hoe de webwinkel de klachten heeft opgelost.

6. Controleer de verkoper bij de politie

Vertrouw je het nog niet helemaal? Kijk dan even op de website van de politie. Zij houden een zwarte lijst met malafide webwinkels bij. 

Andere plekken om de webwinkel te controleren zijn:

 • Who.is en SIDN
  Je kunt via deze twee websites controleren wanneer de url is aangemaakt. Wanneer een website pas is geregistreerd, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets niet in de haak is. 
 • Kamer van Koophandel 
  Het KvK-nummer en het btw-nummer moeten worden vermeld op de website (en in alle correspondentie). Let op: ook de gegevens van de Kamer van Koophandel kunnen nep zijn. Gebruik dit dus niet als het enige controlemiddel.

 

Wil je weten
welke webshops lid zijn?

In onze ledenlijst vind je welke webwinkels lid zijn bij Thuiswinkel.org. 

Ga naar de ledenlijst

Veelgestelde vragen

Wij zijn zelf actief op zoek naar misbruiken, maar jij kunt ons helpen door zelf alert te zijn op mogelijke misbruikers. Heb je een webwinkel gezien met het Thuiswinkel Waarborg-logo en/of -certificaat en staat de webwinkel niet in de ledenlijst vermeld? Dan gebruikt de webwinkel het Thuiswinkel Waarborg onterecht. Meld misbruik Thuiswinkel Waarborg-logo, dan gaan wij ermee aan de slag.

Heb je wel betaald, maar geen product ontvangen? Heb je een nep product gekregen, terwijl je voor een echt product hebt betaald? Krijg je geen contact (meer) met de webwinkel en zegt je gevoel dat het niet goed zit?

Doe dan altijd aangifte bij de politie