Online messen kopen, mag dat?

Gepubliceerd op: 22 mei 2024
Bijgewerkt op: 22 mei 2024
Geschreven door
Online Messen Kopen (1)

Sinds 2023 is de (online) verkoop van messen illegaal voor personen onder de 18 jaar. Zowel in de fysieke winkel als ook bij een webshop is leeftijdsverificatie verplicht bij de verkoop van messen. Hoe zit dit nu precies en waarom ging dit messenverbod ook alweer in?

Het terugdringen van wapenbezit onder jongeren

Voordat het verbod op messen inging was een daling van  jeugdcriminaliteit waar te nemen, behalve in de categorie ‘ernstige geweldsdelicten’. Zo is er in de politiestatistieken sprake van een stijging van het aantal jongeren van onder de 18 jaar die verdacht worden van wapenincidenten. Pas na aandringen vanuit De Tweede Kamer heeft de minister actie genomen. Er kwam toen gelijk actie vanuit Den Haag, namelijk het messenverbod .Het doel van dit messenverbod is het wapenbezit onder jongeren terug te dringen in onder andere de gemeentes Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Online verkoop

Om de online verkoop van messen aan minderjarigen tegen te gaan, wordt de douane ingezet om pakketjes te controleren en wordt KopieID gebruikt voor leeftijdsverificatie. Dit werkt hetzelfde als de controle voor het kopen van alcohol online. Voor de messenliefhebbers van boven de 18 kan online messen kopen nog dus steeds, maar niet bij iedere webshop meer. Zo zijn bijvoorbeeld de Ikea, Xenos en Albert Heijn gestopt met het verkopen van messen online. Wees dus scherp als je online een mes wil kopen.

Deel dit nieuwsartikel