Consument, weet waar je koopt!

Gepubliceerd op: 10 april 2024
Bijgewerkt op: 10 april 2024
Gettyimages 1349494654 Kopie

We zien de laatste tijd een toename in malafide websites met een .com url die logo’s en handelsnamen van bekende webshops misbruiken. Deze websites maken vaak gebruik van de content en merknamen van grote, vertrouwde merken, waardoor ze er authentiek uitzien. Maar laat je niet misleiden door hun schijnbare geloofwaardigheid; ze zijn bedoeld om je geld of persoonlijke gegevens te stelen.

Het is van belang om je bewust te zijn van deze praktijken en manieren te vinden om jezelf te beschermen tegen online oplichting. Hier zijn enkele tips om malafide nepwebsites te herkennen en te vermijden:

Controleer de URL: Bekijk de URL van de website zorgvuldig. Malafide websites gebruiken vaak subtiele variaties van de originele URL's van bekende merken. Let op spelfouten, extra tekens of ongebruikelijke domeinextensies. Een officiële website van een gerenommeerd merk heeft meestal een eenvoudige en consistente URL.

Onderzoek de Website: Neem de tijd om de website grondig te onderzoeken voordat je iets koopt. Controleer of de contactinformatie zoals adres en telefoonnummer aanwezig en correct zijn. Een gebrek aan contactgegevens kan een rode vlag zijn.

Let op het Thuiswinkel Waarborg keurmerk: Er zijn verschillende webwinkelkeurmerken. Sommige keurmerken doen een strenge certificering bij de webwinkel, andere niet. Kijk dus even goed met welk keurmerk je te maken hebt. Het logo van Thuiswinkel Waarborg is altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen.

Lees de Reviews: Zoek naar recensies van de website en het product dat je wilt kopen. Authentieke websites hebben vaak recensies van echte klanten. Wees echter op je hoede voor sites met uitsluitend positieve beoordelingen of geen beoordelingen.

Kijk naar Betalingsmethoden: Controleer welke betalingsmethoden worden geaccepteerd. Wees voorzichtig met websites die alleen ongebruikelijke of onveilige betalingsmethoden aanbieden, zoals contant geld of overschrijvingen.

Let op Beveiligingsbadges: Legitieme websites maken vaak gebruik van beveiligingsbadges of certificeringen om aan te tonen dat ze veilig zijn. Controleer of de website SSL-encryptie gebruikt om je persoonlijke gegevens te beschermen tijdens het winkelen.

Gebruik Officiële Kanalen: Als je twijfelt over de authenticiteit van een website, koop dan liever rechtstreeks van de officiële kanalen van het merk. Ga naar de officiële website of koop bij erkende retailers om het risico op oplichting te verminderen.

Gebruik de ScamCheck: Met de ScamCheck kun je checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. ScamCheck werkt samen met consumenten en ondernemers. Iedereen kan informatie aandragen over de (on)betrouwbaarheid van een website. Hiervoor wordt input gebruikt van onder andere Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing).


Het is belangrijk  om waakzaam te blijven tegen online oplichting. Mocht het onverhoopt toch zijn overkomen doe dan altijd aangifte via politie.nl. Ook heeft de Intergrale Aanpak Online Fraude een factsheet gemaakt. Hierin staat precies aangegeven naar welke organisaties je verwijst voor de best passende hulp. Wil je hier meer over weten?

Bekijk de factsheet

Deel dit nieuwsartikel