Goedkoop is vaak duurkoop

Categorie
Gepubliceerd op: 3 april 2019
Bijgewerkt op: 4 maart 2021
Geschreven door
Pech In Dobbelstenen

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Trap er niet in!

Een bekende uitdrukking: Goedkoop is duurkoop… Iets goedkoops kan een veel kortere levensduur hebben dan wenselijk is. Je dacht misschien goedkoop uit te zijn, maar na een korte periode blijkt er een dure reparatie nodig te zijn, of het is zelfs niet meer te repareren. Dat een (te) lage prijs ook een teken van oplichting kan zijn, is minder goed bekend. Wat kun je zelf doen om mogelijke oplichting te voorkomen? Ank van Heeringen, jurist, geeft een aantal tips.

Voor niets gaat de zon op

  • Een aanbieding is soms te mooi om waar te zijn. Er zijn oplichters in Nederland actief die alleen maar op je geld uit zijn. Realiseer je dat voor niets de zon op gaat: extreme kortingen bestaan niet. Je betaalt wel, maar zal waarschijnlijk geen product krijgen. 
  • Als een webwinkel voor de aankoop van een product alleen 100% vooruitbetaling eist, dan klopt er sowieso iets niet. In de wet is namelijk opgenomen dat er bij de verkoop van producten niet uitsluitend 100% vooruitbetaling geëist mag worden. 
  • Als er bij een aanbod een beschrijving en/of afbeelding staat, dan mag je ervan uitgaan dat deze correct is en overeenkomt met het product of de dienst. Alleen kennelijke vergissingen of fouten in het aanbod zijn niet bindend voor een verkoper.

Voorkom online miskopen

  • Google op mogelijke negatieve ervaringen.
  • Je kunt via de website van de politie ook nakijken of er al meldingen gedaan zijn over een verkoper.
  • Check vóór de aankoop via de ledenlijst van Thuiswinkel.org of er inderdaad sprake is van lidmaatschap.
  • Leden van Thuiswinkel.org houden zich aan de relevante wet- en regelgeving en worden daarop gecontroleerd. Mocht er toch iets mis gaan, dan kun je gemakkelijk een klacht indienen en zullen wij bemiddelen. 
  • Bij een mogelijk geschil met een lid van Thuiswinkel.org kun je terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie. Een bindende uitspraak van de commissie wordt altijd nagekomen.
  • Ga je bestellen bij een niet-lid en twijfel je of het allemaal wel klopt? Betaal bij twijfel niets vooraf. Zorg dat je eerst het product krijgt, voordat je ook maar een cent betaalt.
  • Heeft een webwinkel een fysiek adres en een telefoonnummer? Dat is nog geen garantie dat alles goed is. Check beide bij twijfel, bijvoorbeeld door contact te zoeken vóór je aankoop.

Deel dit nieuwsartikel