Waarom letten op een keurmerk?

Waar let jij op als je een online aankoop doet? Hoe weet je zeker dat de webwinkel jouw privacy respecteert? Weet jij wanneer je in je recht staat? En heb je wel met een betrouwbare partij te maken? Wij snappen heel goed dat jij niet met dit soort dingen bezig wilt zijn als je lekker aan het shoppen bent. Daarom certificeren wij webwinkels. Zodat jij kunt doen wat je het liefste doet: onbezorgd winkelen.

Veilig online winkelen is heel belangrijk. Niet alleen kan een frauduleuze webwinkel er met je geld vandoor gaan, ze hebben vaak ook nog eens al je gegevens en naar het pakketje kun je fluiten. Er zijn een aantal manieren om uit te zoeken of je met een betrouwbare partij te maken hebt. Een van die manieren is om te checken of de webwinkel is aangesloten bij een keurmerk. Gelukkig weet 84% van de consumenten dat. Maar wist je dat er een groot verschil is tussen alle online keurmerken? 

Verschil in kwaliteit van webwinkelkeurmerken  

Meer dan driekwart van de consumenten denkt dat (webwinkel)keurmerken worden gecontroleerd (83%), dat ze zelfs door een onafhankelijke instantie worden gecontroleerd (78%) en dat zij door een brancheorganisatie worden uitgegeven (74%). In het webwinkelkeurmerklandschap liggen de feiten anders. Er is naast het Thuiswinkel Waarborg geen enkel webwinkelkeurmerk dat voldoet aan deze verwachtingen van consumenten. Zo zijn sommige online keurmerken te koop zonder dat de webwinkel goed wordt gecheckt.

Thuiswinkel Waarborg: veilig en betrouwbaar online shoppen

Bij Thuiswinkel Waarborg ligt dat anders. Niet iedereen kan zomaar lid worden van Thuiswinkel.org. Thuiswinkel Waarborg staat voor veilig en betrouwbaar online shoppen, dus onze leden moeten zich wel aan wet- en regelgeving houden. Daarom doorlopen onze leden een (streng) certificeringstraject en worden ze elk jaar gehercertificeerd. Het certificeringstraject bestaat uit drie onderdelen: een juridische toets, financiële monitoring en een veiligheidsscan. Daarnaast zijn onze algemene voorwaarden afgestemd met de Consumentenbond en is er een onafhankelijke geschillencommissie en klachtenbemiddeling voor consumenten en webwinkeliers. 

Wat zegt het Thuiswinkel Waarborg-logo?

Alleen webshops die door ons gecertificeerd zijn, mogen het logo voeren. In onze jaarlijkse certificering controleren wij onze leden op een aantal belangrijke punten, zoals:

  • Je weet bij wie je winkelt: de contact- en vestigingsgegevens zijn gecontroleerd en staan duidelijk op het Thuiswinkel Waarborg-certificaat.
  • 14 dagen bedenktijd: je kunt de webwinkel binnen 14 dagen melden dat je van de koop wilt afzien. Vanaf dat moment heb je maximaal 14 dagen de tijd om je aankoop terug te sturen. Wanneer je alles retour stuurt, krijg je alle eerder gemaakte kosten terug. Alleen de kosten voor retour sturen zijn voor jou.
  • Garantie via de webwinkel: met een defect product kun je altijd terecht bij de verkoper. Als herstel of vervanging niet mogelijk is, dan krijg je je geld terug.
  • Klachtenbemiddeling & geschillencommissie: bij klachten krijg je binnen 14 dagen een reactie van ons lid. Kom je er niet uit met de webwinkel, dan biedt Thuiswinkel.org gedegen klachtenbemiddeling en een onafhankelijke geschillencommissie.
  • Privacy: je wordt vooraf gevraagd of jouw gegevens aan derden verstrekt mogen worden. 
  • Veiligheid: wanneer je persoonsgegevens verstrekt of een betaling doet op de website, verloopt dit via een beveiligde verbinding. Let op: 100% veiligheid is echter nooit te garanderen.

Bekijk de uitgebreide lijst van criteria waaraan de bij ons aangesloten webwinkels moeten voldoen of lees meer over het Thuiswinkel Waarborg.

In een volgende editie van onze consumentennieuwsbrief lees je meer over het voorkomen van online miskopen.

Check, check, dubbelcheck

Helaas komt het soms voor dat malafide partijen onterecht het Thuiswinkel Waarborg-logo tonen en zelfs certificaatpagina's namaken. Klik daarom altijd op het logo om te controleren of deze doorlinkt naar een officiële certificaatpagina op de website van Thuiswinkel.org. Let hierbij goed op de url, ofwel het webadres dat in jouw browservenster verschijnt. 

Echte certificaten herken je aan twee punten:

  1. Er is een groen slot zichtbaar in de adresbalk met de tekst: "Thuiswinkel.org (Nederlandse Thuiswinkel Organisatie) [NL]"
  2. Het webadres van de certificaatpagina (url) heeft deze volgorde: https://www.thuiswinkel.org/leden/’naamvanwebshop’/certificaat

adresbalk met bol.com, goede url certificaat en groen slotje

Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via .