Hoe kun je betrouwbare webshops en verkopers onderscheiden van nep-shops?

Shop veilig, check Thuiswinkel Waarborg

Je kunt op twee manieren eenvoudig controleren of een webwinkel of verkoper echt lid is van Thuiswinkel.org en je dus veilig kunt shoppen: 

 1. Zoek de webwinkel/verkoper op in onze ledenlijst
 2. Klik op het Thuiswinkel Waarborg-logo dat in de webwinkel/bij de verkoper wordt getoond. Meestal kun je het logo vinden in de header of de footer van de website. Onderstaande logo's moeten leiden naar de officiële Thuiswinkel Waarborg-certificaatpagina. Bekijk dit voorbeeld.
Logo Thuiswinkel Waarborg  Logo Thuiswinkel Waarborg 


Bekijk ook de campagne: voorkom een online shoppingfail! >

Let op: nep-logo's en nep-certificaten in omloop

Helaas komt het soms voor dat malafide webwinkels onterecht het Thuiswinkel Waarborg-logo tonen en zelfs certificaatpagina's namaken. Klik daarom altijd op het logo om te controleren of deze doorlinkt naar een officiële certificaatpagina op de website van Thuiswinkel.org. Let hierbij goed op de url, ofwel het webadres dat in jouw browservenster verschijnt. 

Echte certificaten herken je aan twee punten:

 1. Er is een groen slot zichtbaar in de adresbalk met de tekst: "Thuiswinkel.org (Nederlandse Thuiswinkel Organisatie) [NL]".
 2. Het webadres van de certificaatpagina (url) heeft deze volgorde: https://www.thuiswinkel.org/leden/’naamvanwebshop’/certificaat.

Voorbeel goede certificaat url 

Zie hieronder het complete Thuiswinkel Waarborg-certificaat op smartphone, tablet en desktop. Op kleine devices valt de groene lint aan de linkerzijde weg, maar de tekst en de url blijven hetzelfde! Klik op de afbeelding voor een vergroting.Certificaat op iPhone, iPad en desktop 

 • Klopt alles? Dan weet je zeker dat je veilig bij een Thuiswinkel Waarborg webwinkel te maken hebt. Veel plezier met winkelen!
 • Klopt het niet 100%? Dan kun je met een malafide partij te maken hebben. Betaal bij twijfel nooit vooraf (ook niet met iDEAL).

Ben je niet zeker? Heb je vragen? Neem contact met ons op via .

De verkoper is geen lid van Thuiswinkel.org

Wanneer je iets bestelt bij een webwinkel die geen lid is van Thuiswinkel.org kun je op verschillende manieren controleren of het een betrouwbare webshop of een nep-shop is:

 • Google even: het is raadzaam om rekeningnummers of namen van de webwinkel te Googelen; als er al eerder mensen door deze webwinkel zijn opgelicht of als er veel klachten zijn, dan krijg je dat te zien.
 • Controleer de verkoper bij de politie: je kunt via de website van de politie controleren of de webwinkel daar bekend staat als malafide partij.
 • Verdacht webadres (url): wanneer een webadres van een bekende webshop een toevoeging heeft zoals -korting, -deals, -sale, moet je het webadres goed controleren in onze ledenlijst. Dergelijke toevoegingen worden vaak door oplichters gebruikt. Bijvoorbeeld www.webwinkel-korting-sale-mega-uitverkoop.nl.
 • Prijzen duidelijk onder de marktwaarde: erg lage prijzen kunnen duiden op een frauduleuze website.Ga naar kieskeurig.nl, beslist.nl of tweakers.nl/pricewatch om prijzen te vergelijken.
 • Alleen vooraf kunnen betalen: valse webshops bieden vaak maar één manier om te betalen (vooraf). Webshops zijn wettelijk verplicht om ook (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden, zoals (digitale) acceptgiro, als zij producten verkopen.
 • De webshop gebruikt alleen een chatfunctie of e-mailadres: alleen een e-mailadres of chatfunctie is volgens de wet niet voldoende en daarmee een sterke indicatie dat er iets niet pluis is.
 • Controleer of de naam van de eigenaar en het bezoekadres staan vermeld in de algemene voorwaarden of bij contact: let op, deze informatie kan nep zijn. Gebruik dit dus niet als het enige controlemiddel.
 • De webshop is zeer recent geregistreerd: dit kun je controleren bij who.is (.com domeinen) en bij SIDN (.nl domeinen). Wanneer een website pas is geregistreerd, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets niet in de haak is.
 • Controleer of de website bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven: KvK-nummer en btw-nummer moeten worden vermeld op de website (en in alle correspondentie). Let op: ook de gegevens van de Kamer van Koophandel kunnen nep zijn. Gebruik dit dus niet als het enige controlemiddel.

Wat te doen bij misbruik van het Thuiswinkel Waarborg

Je kunt ons helpen door zelf alert te zijn op mogelijke misbruikers. Heb je een webwinkel gezien met het Thuiswinkel Waarborg-logo en/of -certificaat, en staat de webwinkel niet in de ledenlijst vermeld? Dan gebruikt de webwinkel het Thuiswinkel Waarborg onterecht. Meld misbruik Thuiswinkel Waarborg-logo, dan gaan wij ermee aan de slag.

Wat te doen wanneer je bent opgelicht

 1. Doe aangifte bij het landelijk meldpunt internetoplichting.
 2. Meld de website of particulier bij Consuwijzer. Hierdoor zorg je ervoor dat de website of particulier bekend wordt en hopelijk minder mensen kan duperen.
 3. Heb je betaald met creditcard of PayPal? Neem contact op met jouw creditcardmaatschappij, jouw bank of PayPal om je betaling terug te laten storten. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.