Nieuw elektrisch apparaat verkocht of gekocht? Zorg dat de oude wordt gerecycled!

Categorie
Gepubliceerd op: 17 oktober 2019
Bijgewerkt op: 31 maart 2021
Duurzaamheid Oude Elektronica Magnetron 800X400

Te veel afgedankte elektrische apparaten belanden bij het restafval. Iedereen in Nederland kan een extra inspanning leveren om meer elektrische en elektronische apparaten (e-waste) in te zamelen of te repareren. Dat stelt Heel Holland Recyclet, een gezamenlijk initiatief van de partijen die in Nederland betrokken zijn bij e-waste inzameling en recycling. Producenten, retailers en gemeenten organiseren daarom deze week (14-21 oktober) een Nationale Recycle Week om de inzameling van elektrische apparaten en verlichting een boost te geven.Mensen die online hun producten bestellen, kunnen ook bij de bestelling aangeven dat oude producten retour genomen kunnen worden.

Thuiswinkel.org (webwinkels), Techniek Nederland (elektronica winkels en reparatiebedrijven) en De Raad Nederlandse Detailhandel Grootwinkelbedrijven hebben de handen ineen geslagen om vanuit de retail de consumenten aan te moedigen om hun oude apparaat niet zomaar weg te gooien. Indien het apparaat niet meer te repareren is, of onderdelen niet meer vervangen kunnen worden, kan de consument het apparaat inleveren via verschillende inleverkanalen. Zo helpen de (web)winkels om de inzameldoelstelling van 65% van de op de markt gebrachte apparaten te halen.

Veel elektronica ligt te verstoffen op zolder of in de keukenla, vaak kleine huishoudelijke apparaten zoals strijkijzers, koffiezetters en tandenborstels. In deze elektronica zitten waardevolle metalen die hergebruikt kunnen worden. Het inleveren van de apparaten kan gratis bij zo’n 2500 winkels die hiervoor speciale inleverbakken hebben. Mensen die online hun producten bestellen, kunnen ook bij de bestelling aangeven dat oude producten retour genomen kunnen worden. Veel retailers zullen de consument hierop attent maken door extra aandacht in de winkels, op de website, in nieuwsbrieven en op sociale media. Zo helpen we als retail mee aan een goede circulaire economie.

Heel Holland Recyclet is een gezamenlijk initiatief van overheden, gemeenten, retailorganisaties, producenten en organisaties die de feitelijke inzameling en recycling van e-waste (elektrische apparaten en verlichting) verzorgen. Het doel is de urgentie en noodzaak van gescheiden inzameling van e-waste extra onder de aandacht te brengen en hierbij burgers, bedrijfsleven en overheid nauw te betrekken. Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WEEENL , uitvoeringsorganisatie Wecycle en Stichting ZRN.

Deel dit nieuwsartikel