Uitspraak: Gratis reparatie

Categorie
Gepubliceerd op: 18 november 2022
Bijgewerkt op: 18 november 2022
Geschreven door
Uitspraak 9

Elke week wordt er een nieuwe uitspraak van de geschillencommissie behandeld. De ondernemer krijgt vier weken de tijd om een klacht in onderling overleg op te lossen. Na deze termijn ontstaat een geschil dat in aanmerking komt voor de geschillenregeling. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend. Dit keer gaat het over een stofzuiger die gerepareerd moest worden wegens een storing. Een jaar later doet zich dezelfde klacht voor.

De consument

Mijn stofzuiger is destijds na twee jaar gebruik gerepareerd wegens een storing. Als met een volle accu werd begonnen met stofzuigen, stopte de stofzuiger er na vijf minuten mee. Nu een jaar later doet zich dezelfde klacht voor. Een dergelijke klacht mag zich niet zo snel herhalen. Waarschijnlijk is er weer sprake van een kapotte accu. Het apparaat kostte € 299, - Ik eis gratis reparatie door de verkoper.

De ondernemer

De fabrieksgarantie van twee jaar is verstreken. De consument kan daarnaast ook niet verwachten dat een apparaat gedurende de gehele levenscyclus nooit enig gebrek gaat vertonen en dat gedurende deze periode nimmer een reparatie noodzakelijk zal zijn. Volgens de Uneto-VNI Tabel is de economische levensduur van dit klein huishoudelijk artikel drie jaar. Omdat de stofzuiger ouder is dan drie jaar, is de economische levensduur van drie jaar verstreken. De klacht is ongegrond.

De deskundige

Een accu is een verbruiksartikel en heeft een beperkte levensduur. Zonder dat de consument dit heeft kunnen voorkomen, is de accu herhaald stuk gegaan. Door de eerste reparatie onder garantie is de levensduur verlengd en is voldaan aan de levensduurverwachting, zoals bedoeld in de Uneto-VNI Tabel. De accu is opgebruikt. Herstel of reparatie is technisch mogelijk.

De commissie

Het gebrek is opgetreden nadat de stofzuiger meer dan drie jaar in gebruik was, na de behaalde levensduurverwachting. Dit betekent dat de consument geen beroep kan doen op non-conformiteit. We volgen het rapport van de deskundige; door de eerste reparatie onder garantie is de levensduur verlengd en is voldaan aan de levensduurverwachting, zoals bedoeld in de tabel. De klacht is ongegrond. 

Deel dit nieuwsartikel